Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers
ihsan pic dari iluvislam.com


Belum terlambat rasanya untuk aku mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam dan rakan-rakan blogger ku..heeheh
Dah seminggu puasa Ramadhan, aku baru nak wis
h kat semua yea..teruk betulkan...

Alhamdulillah...sudah masuk hari ke 7 kita sebagai umat Islam berpuasa kan...sedar tak sedar dah seminggu dah kan...begitu pantas masa

berlalu...

So, tinggal lagi 3 minggu je untuk kita menghabiskan puasa Ramadhan nie...Rindunye..kejap je dah nak habis...

Puasa kali ni alhamdulillah tak terasa lapar langsung. Pelik kan..mungkin dah terbiasa puasa sunat kot..so bila masuk je Ramadhan jadi macam xrasa apa2 je...tapi best sangat..rasa segar je sentiasa....nak buat kerja pun best je...

Nak petua tak untuk tak rasa lapar??? heheeh

Sebenarnya xada petua apa pun..yang penting niat.


ihsan pic dari iluvislam.com


Amalkan bangun sahur...biasanya aku bangun sahur pukul 4.45am...tyme tu mak aku dah kelentang kelentung kat dapur menyiapakan juadah sahur...aku tolong ape yang patut je..tu la bestnye berpuasa di rumah..heheeh....semua dah tersedia..Kalau dulu tyme aku study kt Uni..sume kne masak sndiri..kalau malas makan megi je la jawabnyer...
kalau rajin pun ktorang masak bubur..itu paling heaven la...jimat....bole tahan sampai sebulan beras sekampit besau tu. giler kedekut kan...hehehe...

Tyme sahur kami selalunya makan nasi...selaku karbohidrat untuk membekalkan tenaga kan..
tapi dala portion yang sedikit la...masing-masing mata semua tengah mamai baru bangun tido kan....mane nye nak melantak banyak-banyak....

nasib baik TV3 ade siarkan drama-drama melayu..bole layan sekejap sambil2 makan kan...
lepas sahur tunggu azan subuh..bacalah semuka dua ayat al-quran....then lelap mata sekejap sementara nak ke opis kan..heheeh..sempat lagi aku kan...

Untuk waktu berbuka pula...banyak kan kuih muih je...nasi pun aku makan gak..tapi sikit je...takut nanti mengah sangat...dah susah nak g terawih kan....
terawih kali ni aku buat kat surau juga macam taun2 lepas...
teringin gak nak ke masjid...besar dan selesa..tapi surau lagi dekat dengan rumah kan..lebih afdal rasanya buat di surau....
Imam yang mengimamkan solat terawih pun laju je dye baca kan...
sekejap je dah abis terawih...23 rakaat dalam kul 10 dah abis..heheeh
best...best....

setakat ni belum sempat lagi memasak juadah berbuka untuk adik-adik...
Insyallah sabtu nie nak masak untuk diorang...
teringin sangat nak try Masak Siakap Stim Limau...
tengok2 kat blog2 masakan..perghh....terliur...
hehehe..hope jadi la yea resepinye nnti....


Insyallah tahun nie akan beraya di kampung kat Pasir Mas, Kelantan..Jauh giler kan dari Johor...dekat 12 Jam juga perjalanan..heheeh...rindu dekat nenek....Moga nenek cepat sembuh yea...xsabar nak jumpa nenek....Doakan perjalanan kami selamat pergi balik yea....


Sekian sahaja untuk kali ini..hehehe....


Wah...lama gila xbuat review blog nie kan...
kali ini blog yang menjadi pilihan hati saya ialah blog

CAHAYA CINTAKU


dimiliki oleh kak Ana Suzana yang comeii loteiii...kan..kan....

nie homepage blog dye...comeiii kan buah hati beliau...


Kenapa blog beliau menjadi pilihan hati saya??? Mesti korang tertanya-tanya kan....eceh...ade ke orang nak tanya..

Firstly..aku rasa aku terjumpa blog nie time godeh2 stalker blog-blog masakan..nak cari resepi utk masak...hahahah..kantoi sudah..bila nak masak baru cari resepi kan....bukan apa...cari resepi sebab nak cari pembaharuan and nak tahu teknik2 resepi baru la kan..apa daaa..

bila stalk punya stalk blog Kak Ana nie...mak aiii terus jatuh cinta kat blog dia..sebab apa? sebabnya bila Beliau memasak..beliau suka letak step by step and semua resepi yang beliau pilih sangat simple and mudah untuk mendapatkannya...

Resepi yang pernah aku try kat blog Beliau ialah resepi kek batik special...heheheh
menjadi tu...sampai menjilat jari kaki...ea silap..jari tangan la..

Selain itu...suka sangat ayat2 dalam penulisan blog dia sebab stail orang muda gitu.....so..senang nak paham and ringkas je..xde la berbelit-belit...


Hope lepas nie..kak ana rajin tulis resepi2 yang mudah2 and step yang senang2...hehehe...Nak yang senang je ko kan yani..hahaha..bukan apa..menjimatkan masa kan kak Ana...

Now..suami dye ditahan wad sebab sakit ape tu..Slip DIsc...actually xfaham and xtaw tu sakit apa....Walau apa pun saya tahu kak ana seorang isteri dan ibu yang tabah....Hope dapat mengharungi semua dugaan ini dengan hati yang tenang dan tabah yea...and hope Husband kak Ana get well soon....

Esok dah nak mula puasa...yani ingin mengucapkan Selamat Berpuasa buat Kak Ana sekeluarga....Marhaban Ya Ramadhan...

So..kepada rakan-rakan blogger yang ingin mencari resepi-resepi mudah and senang..saya suggestkan kalian terjah blog kak Ana....confirm berbaloi-baloi...hehehehe
macam-macam resepi boleh dibuat..sama ada untuk juadah Berbuka pose,Sahur dan untuk Syawal yang bakal menjelang nanti...

Jom terjah ramai-ramai.....



entry sambungan semalam yea...let's check it out...

Actually sekarang tengah busy and membusykan badan semampu mungkin utnuk menyiapkan persiapan untuk perkahwinan my SISTER 2 weeks after raya...

mana nak buat persiapan raya lagi..nak wat persiapan perkahwinan lagi..memang tak menang tangan dibuatnya...lagi kesian dekat bakal pengantin yang berlipat ganda tugas yang perlu diselesaikan..

aku ni tolong mana2 yang bole tolong je la...so sekarang dah start lipat2 kotak telur....siapkan door gift untuk tetamu....bila dah siapkan awal..dah lega sikit...nanti tak adalah terkejar2....

baju untuk khatam quran dan pengapit pun dah ready kot...ntah la...sapa nak volunteer jadi pengapit akak aku nie...cepat2...angkat tangan...special taw..hehehe

Hope doakan lah majlis ni berjalan lancar dan dipermudahkan segala urusan nya yea...Insyallah..Amin....








Wah,....sapa nak kahwin nie?? aku ke???

hehehe..tunggu entry selanjutnya yea.....

stay tuned...



Actually lama dah tahu pasal info ini..cuma terlupa macam mana cara nak mengenalpasti cermin tu je...nasib baik terbaca kat blog nie...

So kepada wanita-wanita dan perempuan-perempuan di luar sana yang mahu menukar pakaian or mencuba pakaian di mana-mana pusat membeli belah...be aware ok....

Sangat mudah dan hanya beberapa minit sahaja diperlukan untuk melakukan ujian ini.

Msg sangat penting untuk anak-anak gadis / wanita yang menukar pakaian di pasaraya/pusat beli belah

Hanya menjalankan ujian mudah ini: Letakkan hujung kuku anda terhadap permukaan reflektif dan jika terdapat GAP antara kuku anda dan imej kuku, maka ia adalah cermin ASLI. Walau bagaimanapun, jika kuku anda TERUS menyentuh imej anda, BERHATI-HATI..ITU CERMIN TEMBUS..ADA YANG SEDANG MEMERHATIKAN ANDA MENUKAR PAKAIAN

Jadi ingat, setiap kali anda melihat cermin untuk meyalin pakaian,buat "ujian kuku." ambil masa seminit je nak buat ujian ni

SHARE JIKA ANDA PRIHATIN


Thank pada The Faceblog atas information yang diberi..



Hai Semua..Hope semua yg terjah n stalk blog ni secara sengaja atau x berada dalam keadaan yg sentiasa sihat dan ceria selalu yea..(ade ke yg nk stalk?? perasan giler kn ko yani..hehehe)

Niat di hati memang nak sangat tukar header blog nie...hurm..dah berkurun kot pakai header tu...rasanya dari zaman tok kadok lg rkot (tipu la sangat)...tapi aku sendiri pun dah bosan dengan header lama nie...

Memang nak tukar sangat...nak kan sesuatu yang fresh..bru segar n rajin je nak menaip blog hari-hari kan...tapi atas sebab2 yang tertentu terpaksalah di tangguhkan dahulu niat hati nie..

Salah satu masalahnya..Incik Lappy ni wat hal...Baru pas format pun dia meragam lagi..ala ucuk..ucuk...jangan la cam tu...cian kat mama nie...eceh....geli pulakss aku...
Tu la..sedang meminta bantuan seorang teman..TUnggu dia balik JB dulu..

Rindu giler nak edit picture..nak wat muvie..hobby gue tu...
Hope Incik Teman balik JB cepat sikit yea.....
and dapat bantu selesaikan masalah sahabatmu ini....

Sekian..





Lame kn xupdate blog....
heheh...

Akibat fever yg melanda aku baru2 nie....uish..memang xlarat nk bangun da...
panas giler badan nie...
nasib la demam tu kena ari jumaat ngam2 pas aq blik keje...masuk je uma terus tumbang kat katil......xlarat giler..badan dah mula panas...2 ari melepek je r kt uma.....dah la ada jom heboh plk kt jb..huhuhuh.....menggoda jiwa betul la...tapi apa kan daya...badan masih lemah dan xpunya tenaga..terpaksa la duk je kt uma berehat....

aku rasa sebab apa yang sampai demam ni....1minggu sebelum aku demam tu..memang aku xde tyme rehat langsung..even ari minggu pun ada xtvt.....g kuantan..then direct k.l trus then trus blk jb....pastu trus masuk keje....memang giler la....
so..padan dengan muka aku sendiri la kan...
ahaahaha....
tp xpe la..sekurang-kurangnya sakit ni kn ujian,..dapat hapuskan dosa2 kecil....

hari nie pun gagahkan diri je g keje..ikut kn hati nak je amik MC.. tp kt opis staff xde la pulak..masing2 da apply cuti awal..siot betol...

Dan tetibe nak cite 3 tempat / atau keadaan yang automatic bole wat aku loya tekak n muntah2 mcm org pregnant ialah:

1. Toilet yang berbau....bau yang amat2 busuk akan wt aku otomatic loya n nk termuntah..
2. Bila perot aku betul2 kosong n lapaq giler r..
3. Bila nervous..otomatic aku akn rasa nk muntah (aku rasa korang2 pun mesti rasa cmtu gak kan bila di dalam keadaan sebegini...nebes nk msuk dewan exam..nebes nk amek result exam...nebes nk g 1st date...hehehe)

Ok la..next time cecite lg yea..nk cntnue wat keje..sat g bos ngamuk krg....
......




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...