Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Third Birthday tickers





Got a new purse....

Another present birthday from my sister...

Really like it...

Thank a lot sis....reallly...reallly...reallly love u so much.......


Menghargai setiap pemberian kawan-kawan sempena hari lahir saya..>Terima Kasih kawan-kawan juga pemilik bakal hati atas pemberian kalian...Terharu...


New handbag...from Wawa..my besfriend forever..hehehe...actually wawa lagi dashyat...tyme incoming birthday(12 Mei 2012) dye bagi yani Chocolate Ferrero Rocher and Coklat Kisses.... Masa birthday yani (13 Mei 2012) dye bagi yani handbag nie..Masa belated birthday yani (15 Mei 2012) dye bagi yani buku....thanx a lot babe...sangat2 hargai....xtaw nak balas mcm mana tu...

Ni pula hadiah dari Afiqah..1 of my best girlfriend....yg rapat juga....tadi baru dapat dari dia..hehehe..Bantal Busuk Baru...huhu


Ni pula...dari yang tersayang...besau sgt2...walaupun xberapa berkenan dengan bear2 nie...sbb kan xelok...tapi pemberian kan..terima dengan ikhlas....simpan untuk anak2 nnti main......tapi bukan hadiah birthday kot..hehehe...adiah dari dia xtaw biler???? huhuhuhu


TERIMA KASIH U'OLLS.....REALLY APPRECIATE IT.... FULL OF LOVE...mUAHHH....MUAAhhh....MUAHHH...






entry kali ini agk kegatalan sikit..heheh...saja nk bahas pasal ni...
Perlu ke pergi kursus kahwin dengan pasangan??

Sebenarnya boleh je pergi asing2 kan...tapi kalau bagi saya ofkos lah nak pergi dengan si pemilik bakal hati nie...walaupun dah pernah pergi...apa salah nya pergi lagi sekali kan untuk orang tersayang.....xrugi pun ilmu yg kita perolehi tu..dapat belajar lagi...

manalah tau...kursus kahwin yang pergi 4,5 tahun lepas dah lupa apa pengisiannya..
so...boleh je pergi berulang kali....hehehe
and kalau pergi dengan pasangan nampak sweetkan..heheheeh...
at least sama2 dengar and faham...

Bagi saya,...kalau pergi sama-sama....at least boleh menjadi kenangan dan memori yang manis untuk diri dan pasangan kan.....saya suka nak simpan itu semua sebagai memori dan kenangan manis agar boleh dikenang sepanjang hayat....sebab setiap masa dan detik xmungkin dapat kita ulang dengan melakukan perkara yang sama...kalau boleh pun mesti xserupa dengan perkara yang asal....masa bergerak pantas....saya harap suatu hari nanti saya dapat bersama-sama lalui setiap detik dengan pemilik bakal hati ini tanpa ada satu pun yang ter'miss...wah gitu...impian..tinggi melangit kn..igt dapat...hehehe...Insyallah...Allah Maha Besar....

ini pendapat saya je lah...memang dari dulu dah niat....masa tyme belajar kt Uni dulu...kawan-kawan semua ajak pergi kursus kahwin yang dianjurkan oleh Pihak Uni....murah dan berbaloi...sebab offer under pelajar kan....tapi tetap jgk dengan niat hati nak pergi dengan bakal suami suatu hari nnti....

Rasanya kalau pergi awal2 pun xsyok kan...lepas pergi cnfirm lupa apa yang ustaz2 tu ceramah....so..mcm xde impact la kan...rasa membazir pun ada....

tapi terpulang pada diri masing-masing la...tepuk dada tanya selera....
ini hanya pendapat saya sahaja....memang dah niat kan...kalau xdapat pergi dengan pasangan..xpayah kawin la jawabnyer..heheheh....

akhir kata...coretan kata di ambil dari sahabat saya "Ezan Ayub"..best sangat-sangat quote nie..
Jatuh Cinta dengan Quote nie..hehe..Ezan...pinjam sat no...

" Till ALLAH permits the Lafadz of Ijab and Qabul, then i'll become your couple. :)"
before that..cannot..cannot...cannot...saya hanya pemililik Allah S.W.T





hari ini..yani rajin nak update blog..hehehe....update kat opis je...kalau bos taw..mati la...hehehehe....

esok (Selasa, 22hb Mei 2012) dah masuk 1 Rejab 1433H....pejam celik..pejam celik..kejap je kan dah sampai bulan Rejab....lepas Rejab..Syaaban pula..lepas tu dah sampai bulan Ramadhan..sekejap kan...Pose ganti dah abes ke belum nie?? bagi wanita2 la yea..kalau belum abis...mari kita ambil peluang berpuasa di bulan Rejab..Banyak pahalanya..yang lelaki pun bole puasa juga..puasa sunat...rugi kalau lepaskan peluang sebegini...

Jom kita lihat apakah keistimewaan-keistimewaan yang terdapat di Bulan Rejab ni yea..rasanya kalau tak silap dah pernah post entry pasal nie..tapi xpe...kita post lagi..mana taw dah lupa kan...kita remind balik memori kita yea...


KELEBIHAN BULAN REJAB




Beberapa hadis lagi Rasulullah saw menunjukkan kelebihan bulan rejab:

1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.

7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.

8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).

9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.

10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu:

a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu.

b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal.

c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.

11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan.

Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:

“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Selamat beramal. :)
Hari ini, yani nak tulis entry pasal sahabat...suatu perkara yang semua orang ada, punya dan miliki,.....dan ramai sebenarnya tidak tahu apa sebenarnya penting seorang sahabat itu pada kita????

Mungkin bila kita rasa kita dah punya segalanya maka kita tidak perlukan seorang sahabat lagi...Tentu sekali tidak.. Kawan,teman,sahabat-merupakan pelbagai perkataan yang membawa maksud yang sama.Sesiapapun tidak akan mampu hidup keseorangan di dunia ini.Hakikatnya kita memerlukan seorang teman dan sahabat,m
embantu menghadapi liku-liku kehidupan. Terdapat pelbagai jenis sahabat dalam dunia ini..Ada yang baik dan ada yang buruk..
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
1. Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;


3. Jika engkau memerlu pert
olongan daripadanya, dia akan membantu kamu;

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;

5. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;

6. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;


7. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;


8
. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;

Berkata Saidina Ali a.s :

” Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada disampingmu.Ia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatanmu.Sanggup mengorbankan segala-gala untuk kepentingan dirimu.”

Mari sama-sama kita terokai diri kita,muhasabah diri kita.Buat peringatan bagi diri ini sebenarnya,jarang sekali kita memuhasabah hubungan kita dengan manusia.

Alqamah disini menjelaskan ciri-ciri untuk mencari sahabat yang sejati,tetapi kita seharusnya menjadikan ciri-ciri itu terbentuk dalam diri kita.Moga kitalah yang akan menjadi sahabat sejati semua orang.Mudah-mudahan dengan segala kekuatan dan bantuan dari Allah,kemudian dihiasi pula dengan akhlak mulia ajaran Rasulullah SAW,beserta ciri-ciri yang baru sahaja kita baca tadi dapat menarik lebih ramai orang kafir malah orang Islam sendiri lebih mencintai dan memahami Islam.


Ini Kisah Yani
Yani ada seorang bestfriend...Nama dia Wawa...kitorang kenal since umur 5 tahun lagi...then sekolah tadika sama-sama...lepas tu masuk sekolah rendah sama-sama...then kami dapat tawaran ke kelas aliran arab di SMK Taman Skudai Baru sama-sama...semuanya kebetulan or takdir kan...Walaupun kitorang pernah berpisah sekejap sebab wawa dapat masuk SMKA (sekolah berasrama penuh) after form 3..tapi yani tak dapat..xde rezeki kan...Tapi mungkin Allah memang nak kami bersama je selamanya...Wawa masuk sekolah tu xsampai setengah tahun pun...then pindah balik masuk sekolah yani..hehehe...dia kata dia xboleh nak catch up suasana pembelajaran kat sekolah asrama tu...So..kami bersama kembali..dah macam couple la kan..hehehe..tapi memang dialah bestfriend forever yani....Sampai lah kitorang nak SPM...kitorang pergi tuisyen sama-sama...jalan kaki balik sekolah sama-sama..g tuisyen jalan kaki sama-sama....Memang zaman form 5 tu banyak giler kenangan dengan dia...
And then kami dapat tawaran masuk ke UiTM sama-sama...hooraaayy...suka giler kot...ada kawan kat sana..dapat UiTM pun tak jauh..kat Segamat je...tapi dia dapat tawaran COurse Business Studies and Yani dapat tawaran COurse Information Management...tapi yani xkisah semua tu..yang penting dia ada kat sana itu pun dah cukup buat yani...

Memang kitorang memang tak dapat dipisahkan lah...serius beribu kenangan bersama wawa...Dialah yang pertama kenalkan yani dengan 1st love yani....tapi itu pun xlama..jodoh xpanjang..lagi pun cinta monyet kot...hehehe....
Setiap yang berlaku semua nya yani cerita kat dia...tapi tak semua la..hehehe....ada yang peribadi tu kena simpan sendiri yea...Waktu Arwah abg yani meninggal..dia sentiasa ada di samping yani....Sangat2 hargai time2 tu.....
Baru2 ni wawa buat surprise parti birthday untuk yani,....Sangat2 terkejut sebab masa birthday yani (13 Mei )..yani dah sambut dengan family and wawa sekali...YAni sambut birthday dekat uma je dengan family tersayang...tapi bestfriend mesti ada sekali...
Ingatkan dah abes lah birthdaynya...tapi ari selasa (15 Mei), wawa ajak pergi tengok wayang..So..yani pun on je la...memang biasanya kitorang kalau nak g tengok wayang..senang ber2 je..lepas tengok cerita Ngongkrong tu, yani teman wawa makan..sebab dye belum makan lagi...so perkara biasa la kitorang buat lepas tgk wayang..pergi penuhkan perut..hehehe
Memang tak jangka apa2 pun...and then datang sorang kawan yani...ni pun memang kawan hangout biasa la..DIn...dia datang lepas balik keje..igtkan saja datang lepak...so..xperasan apa2 pun la...tetibe selang 30minit tu...datang lagi sorang, Abg E..

dia ni kawan wawa and dah jadi kawan yani sekali..kenal masa program GPMS...hheeheh...datang dengan bwk kek..huhuhu....terkejut den....igtkan kek apa la..rupanya kek harijadi..


Serius touching....nak marah ada..geram ada..terharu ada..sedih ada..macam2 rasa ada....iyalah senyap2 je dye plan and prank yani..nasib lah tak kena simbah tepung ke..telur ke..kira prank baik2 la nie..hehehee
Memang benar kata orang..sahabat beribu kita bole
h cari..tapi yang benar2 boleh percaya and sentiasa ada bila kita dalam kesusahan sorang pun belum tentu ada....yani bersyukur sangat Allah kurniakan wawa untuk jadi sahabat yani..Moga ia kekal selamanya till Jannah...

yea..itu dia....


balik dari surprise party tu...yani terus post kt fb..memang betul2 tersentuh kat hati taw....and ini lah luahan hati yani untuk wawa..

"Terima kasih Allah kerana Engkau hadirkan dia buatku...Aku benar2 bersyukur memiliki teman spt kamu...Ketahui lah betapa nilai persahabatan itu amat penting bagiku....Terlalu byk pengorbanan yg kau lakukan pdku... Menemaniku dikala aku kesepian..membantuku di kala aku kesusahan...xjemu melayan kerenah dan perangaiku...sentiasa ada disampingku dikala aku memerlukan. Lebih 15tahun kita menjadi sahabat...byk kenangan & sukaduka kita lalui bersama...segalanya segar & masih terpahat diingatan..Maafkn aku terkadang aku alpa akn dirimu...Aku berharap aku dapat buat kamu bahagia selamanya...Semoga persahabatan ini akn kekal selamanya till Jannah...Saya sayang kamu sgt2 wawa...Full of luv — with Nadhira Wawa."

Sekian..heheh



wah...betapa bersepahnya meja aq..macam kapal karam...banyak giler file n document yang nk kena completekn.....

sedar xsedar tetibe je dah time lunch...tgk2 jam lg ea..da balik da..time's up..hahaaha...kadang-kadang syok jugak keje byk...xperasan pun masa cpt berlalu...

bos...tolong bagi saya keje banyak2...bole gitu???/
HEHEHEEH....


ini plk calendar diari aku..hehehe....disebabkan aku ni cepat pelupa..bak kata org tu "Kelaziman" kan..so...aku wt la kalendar diari ni..actually,sejak dari Uni aq da wt calendar nie...best ta.w..bole catit n catat setiap event or xtvt yg aku wt pada tarikh itu...

kt Uni kan byk assignment and test..so dengan adanya calendar diari ni..aku bole tulis date and bile tyme submit assignment..bila date test..kn senang...lagi satu ...calendar ni bole rememberize kita tentang sesuatu xtvt yg da lepas mahupun akn dtg...

kita bole plan mcm2 n catat kan kt calendar diari ni...best2x.....
aku suka sgt2x...

so...kepada sesiapa yg rasa cepat pelupa and bz mcm dato'or datin yg xtvt nye sentiasa penuh setiap masa...saya sarankan lah buat calendar diari ni...hehehe..xpun beli buku calendar yang dah siap kt kedai tu...
senang...mudah....n cepat...
heheheehe







Yuhuu...seperti yg semua sedia maklum..aku kan keje kt Proton tp dealer je la..hehehe...bhgian Admin..entry ni da basi jgk....tyme ni tgh launching kerete baru Proton Preve'....

Nama model terbaru Proton yang hanya dikenali sebagai P3-21A sebelum ini telah dikenalpasti sebagai Proton Preve. Proton Preve kini telah pun dibuka untuk tempahan dan akan dilancarkan tidak lama lagi.


So...tyme2 nk launching ni..apa lagi kan...sesi-sesi menghias showroom la..kasi gempak gitu...dah la tema dye biru-merah..hambek ko ak
u tempek byk2 belon kasi terbeliak mata customer..hehehe

lawa giler kete proton preve nie..mcm honda city bumper nye..org yg ckp la...




penat woo tiup belon nie sume.. ..sosak napas den..hahaha..pastu kena gantung lagi..sendirian berhad panjat tangga...sendirian berhad gantung sendiri...



ini lah keretanya..lawa kan...

Berikut adalah perbezaan spesifikasi dan harga di antara Proton Preve, Toyota Vios dan Honda City.

Jom Check it out;




hah...da check....amacam..murah kan proton...actually bukan lah nak ckp proton bagus ke ape ke....at least support la Proton...dari dulu pun ramai je yg complaint pasal proton kan...ade je yg xkena...tapi cuba try pakai dlu..not bad kot....ok je..bole jalan pun kt jalan raya...sama je mcm kete-kete import yg lain..tapi terpulang la pada si pembeli yea..tepuk dada tanya selera...hehehehe








Yuhuuu.....Jawab salam tu yea...xjawab dosa nnti..kalau jawab sayang...hehehe...lame giler xupdate entry kn..perasan x..perasan x???/ cnfirm la mane ade org nk perasan blog huduh cmni...hehehee....it's ok la...xde hal pun...ini blog Aku..my territory gitu..so...sukahati aku la yea...

Kali ni nk hupdate cite pasal graduation day adeq aku....
terpaksa amek AL (annual leave) meyh ari tu...utk adeq punya pasal..hehehe

yup..he taking mechanical engineering course...

18/04/2012 - Rabu....bertempat di Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang...sidang konvo adeq aku pagi...so kitorang gerak awal sikit la..walaupun duk area JB tp makan masa gak nak ke Pasir Gudang tu...jalan jem komain....highway pun bole jam...pelik betul aku....kitorg sampai dalam pukul 9 lbh kot...nasib la baru nak start konvonye...Sempat la parent aku masuk ke dalam dewan and ambil tempat duduk...hehehe


my mom & my dad


Aku, kakak aku and adik aku si cinonet tu duk luar je..sebabnye pas hanya ade 2 je..1 utk mak aku..1 utk bpk aku...kitorang tgk je la tv kt lua dewan tu...before tu da abes merayap da 1 Politeknik tu..g jejalan survey2 bunga and makanan..
lapo giler meyh...


wif me...chumellkn akk dye..hahaah

wif my sis...

Dah la konvokesyen ni lama betul nak abes..agak2 dalam kul 12lbh bru selesai sumenya...SO,after je adik aku kua dari dewan..kitorang pun serbu dye n bagi bunga..hehehe....malu la plk sbb dye lelaki kan..pastu dpt bunga lagi...
sesi berphotoshoot pun berlangsung....cuaca terik giler....perut plk sume da lapar..lepas amik2 gmbr sume....kitorang pun bergerak la meninggalkan Politeknik Ibrahim Sultan tu....pergi Ulu Tiram kejap tengok Umah....pastu makan tengahari kat warung Asam Pedas...Sodappp giler bai asam pedas dye...Pekat...terasa betul kuahnye...


ade gaya dato'2-dato' tak..dengan bersongkok..siap bertelefin bagai..bz komain..huhuhu


So,jom kite intai2 gambar konvo adeq aku yg dapat di snap ari tu yea....



budak depan ni plk terlebih expose...gile camera btul..uhhuhuhuh

wif his fren....sapa ea name bdk ni..lupa la plk...haaa..igt..igt..Zarul Affendi..sedapkan name dye..heheeh


wif my parent..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...