Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers
Hari ini, yani nak tulis entry pasal sahabat...suatu perkara yang semua orang ada, punya dan miliki,.....dan ramai sebenarnya tidak tahu apa sebenarnya penting seorang sahabat itu pada kita????

Mungkin bila kita rasa kita dah punya segalanya maka kita tidak perlukan seorang sahabat lagi...Tentu sekali tidak.. Kawan,teman,sahabat-merupakan pelbagai perkataan yang membawa maksud yang sama.Sesiapapun tidak akan mampu hidup keseorangan di dunia ini.Hakikatnya kita memerlukan seorang teman dan sahabat,m
embantu menghadapi liku-liku kehidupan. Terdapat pelbagai jenis sahabat dalam dunia ini..Ada yang baik dan ada yang buruk..
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
1. Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;


3. Jika engkau memerlu pert
olongan daripadanya, dia akan membantu kamu;

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;

5. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;

6. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;


7. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;


8
. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;

Berkata Saidina Ali a.s :

” Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada disampingmu.Ia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatanmu.Sanggup mengorbankan segala-gala untuk kepentingan dirimu.”

Mari sama-sama kita terokai diri kita,muhasabah diri kita.Buat peringatan bagi diri ini sebenarnya,jarang sekali kita memuhasabah hubungan kita dengan manusia.

Alqamah disini menjelaskan ciri-ciri untuk mencari sahabat yang sejati,tetapi kita seharusnya menjadikan ciri-ciri itu terbentuk dalam diri kita.Moga kitalah yang akan menjadi sahabat sejati semua orang.Mudah-mudahan dengan segala kekuatan dan bantuan dari Allah,kemudian dihiasi pula dengan akhlak mulia ajaran Rasulullah SAW,beserta ciri-ciri yang baru sahaja kita baca tadi dapat menarik lebih ramai orang kafir malah orang Islam sendiri lebih mencintai dan memahami Islam.


Ini Kisah Yani
Yani ada seorang bestfriend...Nama dia Wawa...kitorang kenal since umur 5 tahun lagi...then sekolah tadika sama-sama...lepas tu masuk sekolah rendah sama-sama...then kami dapat tawaran ke kelas aliran arab di SMK Taman Skudai Baru sama-sama...semuanya kebetulan or takdir kan...Walaupun kitorang pernah berpisah sekejap sebab wawa dapat masuk SMKA (sekolah berasrama penuh) after form 3..tapi yani tak dapat..xde rezeki kan...Tapi mungkin Allah memang nak kami bersama je selamanya...Wawa masuk sekolah tu xsampai setengah tahun pun...then pindah balik masuk sekolah yani..hehehe...dia kata dia xboleh nak catch up suasana pembelajaran kat sekolah asrama tu...So..kami bersama kembali..dah macam couple la kan..hehehe..tapi memang dialah bestfriend forever yani....Sampai lah kitorang nak SPM...kitorang pergi tuisyen sama-sama...jalan kaki balik sekolah sama-sama..g tuisyen jalan kaki sama-sama....Memang zaman form 5 tu banyak giler kenangan dengan dia...
And then kami dapat tawaran masuk ke UiTM sama-sama...hooraaayy...suka giler kot...ada kawan kat sana..dapat UiTM pun tak jauh..kat Segamat je...tapi dia dapat tawaran COurse Business Studies and Yani dapat tawaran COurse Information Management...tapi yani xkisah semua tu..yang penting dia ada kat sana itu pun dah cukup buat yani...

Memang kitorang memang tak dapat dipisahkan lah...serius beribu kenangan bersama wawa...Dialah yang pertama kenalkan yani dengan 1st love yani....tapi itu pun xlama..jodoh xpanjang..lagi pun cinta monyet kot...hehehe....
Setiap yang berlaku semua nya yani cerita kat dia...tapi tak semua la..hehehe....ada yang peribadi tu kena simpan sendiri yea...Waktu Arwah abg yani meninggal..dia sentiasa ada di samping yani....Sangat2 hargai time2 tu.....
Baru2 ni wawa buat surprise parti birthday untuk yani,....Sangat2 terkejut sebab masa birthday yani (13 Mei )..yani dah sambut dengan family and wawa sekali...YAni sambut birthday dekat uma je dengan family tersayang...tapi bestfriend mesti ada sekali...
Ingatkan dah abes lah birthdaynya...tapi ari selasa (15 Mei), wawa ajak pergi tengok wayang..So..yani pun on je la...memang biasanya kitorang kalau nak g tengok wayang..senang ber2 je..lepas tengok cerita Ngongkrong tu, yani teman wawa makan..sebab dye belum makan lagi...so perkara biasa la kitorang buat lepas tgk wayang..pergi penuhkan perut..hehehe
Memang tak jangka apa2 pun...and then datang sorang kawan yani...ni pun memang kawan hangout biasa la..DIn...dia datang lepas balik keje..igtkan saja datang lepak...so..xperasan apa2 pun la...tetibe selang 30minit tu...datang lagi sorang, Abg E..

dia ni kawan wawa and dah jadi kawan yani sekali..kenal masa program GPMS...hheeheh...datang dengan bwk kek..huhuhu....terkejut den....igtkan kek apa la..rupanya kek harijadi..


Serius touching....nak marah ada..geram ada..terharu ada..sedih ada..macam2 rasa ada....iyalah senyap2 je dye plan and prank yani..nasib lah tak kena simbah tepung ke..telur ke..kira prank baik2 la nie..hehehee
Memang benar kata orang..sahabat beribu kita bole
h cari..tapi yang benar2 boleh percaya and sentiasa ada bila kita dalam kesusahan sorang pun belum tentu ada....yani bersyukur sangat Allah kurniakan wawa untuk jadi sahabat yani..Moga ia kekal selamanya till Jannah...

yea..itu dia....


balik dari surprise party tu...yani terus post kt fb..memang betul2 tersentuh kat hati taw....and ini lah luahan hati yani untuk wawa..

"Terima kasih Allah kerana Engkau hadirkan dia buatku...Aku benar2 bersyukur memiliki teman spt kamu...Ketahui lah betapa nilai persahabatan itu amat penting bagiku....Terlalu byk pengorbanan yg kau lakukan pdku... Menemaniku dikala aku kesepian..membantuku di kala aku kesusahan...xjemu melayan kerenah dan perangaiku...sentiasa ada disampingku dikala aku memerlukan. Lebih 15tahun kita menjadi sahabat...byk kenangan & sukaduka kita lalui bersama...segalanya segar & masih terpahat diingatan..Maafkn aku terkadang aku alpa akn dirimu...Aku berharap aku dapat buat kamu bahagia selamanya...Semoga persahabatan ini akn kekal selamanya till Jannah...Saya sayang kamu sgt2 wawa...Full of luv — with Nadhira Wawa."

Sekian..heheh

0 loVe this entRy:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...