Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers
upload pic dulu...entry kemudian yea...
Stay tuned...



Fuhh!!FUhhh!! tiup habuk kat blog nie..
Bersawang dah yea...
tapi xde la sawang sangat kan...heheeh....
masih lagi wujud di dunia blogging nie..

CUmanya agak kebizian menguruskan kehidupan seharian..
Chewahh ko!! curlass ea kehidupan seharian gitu..macam la da ade anak..
laki pun duk jauh...ade hati pulak nak bizi bizi bagai..
haahaha....

Betulla...busy jugak la rasanya...
every weekend ada je halnya...
baru lepas balik dari Ipoh sebab attend interview kat sana..
Gigih giler ok turun Ipoh semata-mata untuk hadir interview...
amik Unpaidleave lagi...OHmayyy!!!!
Iye lah..al-maklumlah lepas ni kena berhijrah ke Perak nun...ikut suamiku tersayang...
So, kena la cari kerja kat sana kan..

Hari yang sangat memenatkan..
gerak hari rabu 15/5...naik bas pukul 10.00 pagi turun Key Ell dulu...then baru turun Ipoh..
Husband time nie ada kat KL sebab final exam...
Nasib baik hari rabu tu xde paper....
tapi hari khamis paper pagi..
So, beliau dtg pick me up kt TBS (Terminal Bersepadu Selatan)...
ingatkan nak tolong hantar ke Jalan Duta sebab nak beli ticket ke Ipoh..
tup-tup dia nak tolong hantarkan sampai Ipoh..
Wah...Marvelous...sayang abang lebih la cenggini...

KL-IPOH dalam 2 jam je...
tapi kesian kat Incik Suami la sebab penat kena ulang alik kan...
hantar ke Ipoh xpe, sebab wifey dye ade..boleh jadi co-pilot duk teman borak2 kat sebelah...
dari IPOH ke KL tu la kesian..kena drive sensorang...
bak kata Incik Suami "Berkorban untuk Isteri tersayang"/....
touching jap..
heheheeh

16/5 - Hari Khamis, hari Interview..
kat sana stay kat umah akak senior ku yang comel ayu gitu...
Nasib baik la dia duk area ipoh je...
ade juga tempat bermalam...
pagi tu siap2 g interview...
survive sendiri....tumpang sis mar sampai ofis dye..pastu amik teksi g tempat interview...
Alhamdulillah...semuanya selamat...
Berjumpa dengan orang yang baik-baik sahaja sepanjang di sana..
Ternyata rakyat kat Malaysia nie masih ramai yang baik hati, berbudi pekerti dan berhati mulia..
Percayalah....
Syukur sangat...

Selesai temuduga, terus balik KL...
amik ticket kat Terminal AmanJaya...
Sampai dalam pukul 3 ptg...Incik Husband suruh turun dekat Tol Jalan Duta..
Beliau pick up kat sana..
Thanx a lot sayang....

Incik Suami yang baru abis paper tengahari tu...
sanggup dtg amik kt Tol Jalan Duta...
Bawak g TBS untuk wife dye balik JB...
hehehe..
dapat jugak dating kejap....

Hopefully...ada rezeki la untuk interview kat ipoh tu..
Doakan yea...

Amin.....


Design kad belah perempuan
Hello bride2b, cantik manis semua...
Huehue..disebabkan keboringan yang teramat sangat..
duduk opis tapi xde keje..
so, apa lagi..
yok kite menconteng blog....

Hari nie..nak story pasal kad kahwin kite...
hehehe..
actually untuk buat kad nie...
banyak buat research and survey..
wedding bulan 4, 2013..
...bulan 11, 2012 aku dah survey da....
bukannya apa,
especially queen kat umah tu sapa lagi kalau bukan bonda tersayang..
Beliau kalau boleh kad mesti dah siap 1 or 2 bulan before majlis
Katanya..takut lambat siap kadnye kalau buat last minit...

So, aku ape lagi..
kalau boleh semua benda aku nak buat sendiri kan
pegi la google cari kad-kad kahwin..
kalau nak merayap-rayap dari satu shopping mall ke satu shopping mall..
memang masak la..minyak lagi, masa lagi..tenaga lagi..
banyak terbuang...

Sebenarnya aku takut jugak kan nak order on9 nie..
iye lah..benda tak nampak depan mata...
tak boleh pegang..tak boleh sentuh..
apatah lagi kualiti nye kan.

tapi Alhamdulillah..aku punyai ramai sahabat-sahabat yang terbaik disekeliling ku...
banyak info aku dapat dari diorang...
tawakal je la kan..

kalau bole semua berkaitan booking and seumpama dengannya macam bridal, catering, photographer semua aku nak settlekan before masuk tahun baru...
heeheh..

sebab ape..
sebab as a pengantin budget kan...
so, kena la gune strategi...
kalau booking before masuk tahun baru, 
harga masih boleh dapat harga tahun 2012 kan..
bijak x...heheeheh...


and tak lupa juga...
thanx a lot to
Geng TBO'13 sebab

atas jasa baik group nie maka saya telah terjumpa mira...
Owner Kad Kahwin Borong Murah..
heeheh

Bermula la chat-chat..borak-borak tanya dengan mira berkenaan design, date and everything about kad nie..
Dengan harga yang sangat-sangat berpatutan...(murah u'ollsss)
Bincang2 dengan bakal suami,dengan family semua..
Diorang pun agreed,...
So, Aku pun deal dengan mira....
Bayar deposit semua...
Banyak kali juga tukar design kad..
At last, jumpa juga kad yang berkenan di hati...

Mira nie baik sangat taw,,
bila aku wassap je, laju dye reply..
tak kira la kadang-kadang aku teringat nak wassap, update pasal kad tu..
dan dan pukul 1 pagi aku wassap..
nasib mira belum tidur..
so dye reply la...

Walaupun banyak kali draft di submit...
sebab aku ni teliti sikit orang nye..
semua keje kalau boleh nak perfect..
so, banyak kali la kad aku ni kena alter..
draft dah nak masuk 3,4 kali kot
bertabah je la si mira tu dapat customer macam i kan.
heheehe.,,,

Tapi serius..
mira memang baik...dia tak kisah pun...
semua dia settle baik punya...
memang puas hati la...

Bila kita order kad kahwin on9..
makanya, kadnye pun harus di pos la kan...
hehe...jauh weyh import kad nie..
dari Parit Buntaq nun....

So,terdapat beberapa kesilapan teknikal di situ...
Ini lah parcel kad kahwin aku,..
besar gabaq tak?
Berat weyhh..kesian abg posmen tu mengangkat dari lori ke rumah aku...
Bila aku check-check kad nie...
Condition nye agak kureng sikit di situ...
Disebabkan cuaca time tu ujan lebat..
and packaging nya kita boleh lihat kan..
Just balut dengan kertas and plastic sahaja...
Dekat belah penjuru-penjuru kad tu terdapat kesan koyak,,,
so, ade sesetengah kad agak rosak la...sebab terlipat or terkelepet...

Tapi itu bukan sebab untuk aku nak marah si mira tu ok..
Aku just text dia cakap ade kesan koyak kat luaran packaging tu dan telah menyebabkan beberapa kad aku rosak..

And lagi satu...bila aku kira-kira kad kahwin nie..kurang dalam beberapa la...xcukup..

Tapi kalau keadaan nie berlaku kat korang..
Jangan cepat melatah...

Nasib baik la aku deal dengan Mira..
dia seorang yang sangat boleh tolerate ok....
Terkejut aku sebab dia cakap dia akan ganti mana yang rosak and tak cukup tu..
Kalau sesetengah pihak yang buat 0n9 nie kan..
bila dah received..diorang dah tak nak tanggungjawab..

Syukur sangat...
Settle problem bila mira boleh gantikan kad-kad tu..
siap bagi extra kad lagi...
Thanx a lot dear...
really love you....

Untuk kad kahwin nie..
Aku amik package..
Time tu tengah ade promotion...
ape lagi grab laju-laju la...

Dalam pakej nie...

Aku order kad 1000pcs because combine dengan pihak lelaki sekali kan...
kadnye jenis berkilat gitu..macam cover kulit majalah....

1000pcs kad 4"x9" (3 fold) Art Card 260g
dapat free 2 bunting, and 2000 tq card.


banyak kan...berbaloi-baloi....dengan harga yang sangat berpatutan....
Happy giler....
puas hati sangat sebab dapat bayar pakai duit sendiri...
design kad lelaki...
design bunting aku....(disebabkan kitorang tak bertunang..so,,tak ade la pic tunang nak letak kat bunting nie kan....so, aku letak la gambar time kitorang baby...it's so cute ok....heeheh....perasan sendiri suda...)
design thank you tag....
comel kan...tapi rasanya aku tukar kaler ijau...huhuhu,,,
Kepada cantik manis di luar sana dan sesiapa yang bakal berkahwin dan masih tercari-cari kad kahwin
boleh la survey-survey 
Kad Kahwin Borong Murah..
In Shaa Allah korang akan berpuas hati...
senyum sampai telinga sebab sangat berbaloi-baloi...
huehuehue....


****Mood:  Rindu giler kat Incik Suami....xsabar nak tunggu weekend nie....Bertabah la....



Mari kita tambah ilmu tentang bulan Rejab.....
Let's topup our knowledge....

"ADA APA DENGAN BULAN REJAB"
Rejab ertinya mulia atau agung. Bulan Rejab begitu dianggap mulia khususnya bangsa Arab. Orang-orang Arab menamakan bulan Rejab kerana pada masa dahulu mereka begitu memuliakan bulan tersebut dengan berbagai cara, di antaranya:

1.   Mereka menyembelih unta pada tanggal 1 Rejab sebagai binatang korban dan menamakan korban itu dengan nama Fara'
2.   Menjelang 10 Rejab, mereka kan menyembelih seekor lagi unta dan korban ini dinamakan Utairah
3.   Sepanjang bulan Rejab, mereka diharamkan berperang dan berbunuhan
4.    Pada tanggal 1 Rejab, mereka akan membuka pintu Kaabah sepanjang hari dengan tujuan memberi peluang kepada orang ramai beribadat  sepuas-puasnya.

Walaubagaimanapun,setelah kedatangan Islam, sebahagian amalan tersebut tidak dilakukan lagi seperti menyembelih unta pada 1 dan 10 Rejab berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Tidak ada penyembelihan haiwan pada tanggal 1 dan 10 Rejab dalam Islam"
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

MAKNA / HURAIAN KALIMAH   "  REJAB  "

Rahmat :
Diantara rahmat Allah yang terbesar dikurniakan kepada hambaNya ialah dengan ditambahkan amalan-amalan seperti berpuasa pada siangnya dan mengerjakan sembahyang-sembahyang sunat disamping fardhunya yang tertentu dan banyak berzikir, bertasbih, berselawat, membaca al-Quran, beristighfar, mohon keampunan dan taubat dosa-dosanya yang lalu dan pada malamnya berjaga malam atau bangun tengah malam sembahyang sunat tahjud, sembahyang sunat tasbih, berzikir, beristighfar, bertasbih, berselawat, membaca al-Quran, berdoa dan sebagainya. Pad bulan rejab inilah dilipat gandakan pahalanya, dilipat ganda keampunan dosa-dosanya dengan mudah mendapat keampunan dan taubat dari allah, diangkat darjat keimanan oleh allah didunia, dan diangkat darjat yang tinggi didalam syurga di akhirat. Sungguh beruntung sekali bagi hamba-hambaNya yang menggunakan kesempatan bulan rejab ini berlumba-lumba memperbanyakan amalan ibadat dalam hidupnya sungguh satu rahmat Allah yang terbesar yang dianugerahkan kepada hambaNya denagn mendapat keredhaanNya yang besar dan rugilah orang-orang yang ketinggalan rahmat yang melepaskan kita daripada azab neraka dan mendapatkan kita ke dalam syurga.

Judu (Pemurah) : 
Begitu sekali pemurahNya dan baikNya allha kepada hambaNya yang beriman dan beralam soleh kepadaNya dengan balasan pahalaNya yang begitu banyak sekali, dan diangkat darjatnya yang tinggi didalam syurgadengan mudahnya diberi keampunan dan taubat yang begitu bangyaknya pula. Sesungguhnya pemurahNya dan baikNya allah terhadap hambaNya pada bulan yang mulia ini.

Berkebajikan : 
Sungguh bulan Rejab ini adalah bulan kebajikan dan kebaikan Allah kepada hambaNya. Bulan yang diperintah banuak berbuat amal kebajikan padanya, bulan yang digalakkan berbuat amal ibadat, sembahyang fardhu dan sembahyang-sembahyang sunat, bulan diperbanyakkan beristighfar memohon keampunan dan taubat ke hadrat allah, berzikir, bertasbih, berselawat, berdoa bersedekah, dan segala rupa kebaikkan dan kebajikan yang diperintah Allah dan rasulNya. Bulan Allah membuka pintu kebajikan dengan luas (banyaknya amal-amal kebajikan, dan banyak serta besar palu anugerah balasannya yang tidak terhingga). Banyak pemberian allah dan banyak pula hambaNya lumba-lumba memenuhi amalnya - banyak Allah memberi kebajikan dan banyak pula banyak pula hambaNya berbuat kebajikan. Bertambah dekat hambaNya dengan Tuhannya dan bertambah dekat pula Tuhannya dengan hambaNya. Betapa besar keredhaan allah terhadap hambaNya dan betapa besar pula keredhaan hambaNya terhadap Allah.


BULAN REJAB DI DALAM AL QURAN DAN AS SUNNAH

Al Quran tidak menyebut secara khusus mengenai bulan Rejab dan kelebihannya melainkan terdapat dua surah yang menyebut secara tidak langsung iaitu Surah al Baqarah (ayat 194 dan 217) dan surah At Taubah (ayat 2, 36 dan 37)

"Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati, katakanlah "Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah,dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjidil Haram (di Mekah), serta mengusir penduduknya dari situ,(semuanya itu) adalah lebih besar dosanya di sisi Allah SWT. (Al Baqarah ayat 217)

Bulan Rejab merupakan salah satu daripada Al Ashur Hurum selain bulan Muharram,  Zulkaedah dan  Zulhijjah)

Manakala kebanyakkan hadis menceritakan amalan berpuasa dalam bulan ini walaupun tiada satu hadis sahih yang membuktikan bahawa berpuasa pada hari tertentu dalam bulan Rejab akan mendapat ganjaran istimewa.

Seorang lelaki dari Bahilah datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya "Ya Rasulullah, saya adalah lelaki yang datang menemui anda pada tahun pertama "Nabi bersabda" Kenapa keadaanmu telah jauh berubah padahal dahulunya kelihatan baik? Kata lelaki itu"semenjak berpisah dengan anda, saya tidak makan hanyalah di waktu malam "Maka tanya Rasulullah SAW" Kenapa kamu seksa diri kamu? Lalu sabdaNya" Berpuasalah pada bulan sabar yakni bulan Ramadhan dan satu hari dari setiap bulan "Tambahlah buatku kerana saya kuat melakukannya! Ujar lelaki itu "Berpuasalah dua hari! Sabda Nabi." Tambahlah lagi "Mohon lelaki itu pula. Maka Nabi SAW bersabda "Berpuasalah dalam bulan suci (haram ) lalu berbukalah! (kemudian diulangi sebanyak 3 kali sambil mengucapkan itu Nabi SAW memberi isyarat dengan jari-jarinya yang tiga, mula-mula digenggam lalu dilepaskan"
(hadis riwayat Ahmad, Abu Daud, Ibnu Majjah dan Baihaqi dengan sanad yang baik)


PERISTIWA PENTING BULAN REJAB

 1. Hijrah Pertama Dalam Islam
    Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung apabila pihak Musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Baginda dan orang yang beriman. Lalu Rasulullah memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
    Tujuan hijrah ini untuk menyelamatkan iman, keselamatan diri dan mencari tapak baru untuk agama Islam berkembang. Di antara yang berhijrah ialah Saidina Othman RA dan Isterinya Roqiah anak Rasulullah dengan jumlah kesemuanya adalah 14 orang. Habsyah dipilih kerana rajanya dikenali dengan sikap terbuka dan bertoleransi.

 2. Israk dan Mikraj
     Israk dan Mikraj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmaqdis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT.
    Terdapat khilaf ulamak mengenai tarikh sebenar berlakunya peristiwa ini tetapi jumhur ulamak bersepakat menerima ianya berlaku pada 27 Rejab. Tetapi berlakunya peristiwa itu tidak penting kerana apa yang lebih penting ialah umat Isla wajib meyakini bahawa peristiwa ini adalah benar-benar berlaku ke atas diri Rasulullah SAW berdasarkan dalil qatie dari al quran dan hadis sahih.

Peristiwa Yang Berlaku Sebelum dan  Semasa Perjalanan Israk Rasulullah S.A.W

1.    Didatangi malaikat Jibril.

2.    Hati Rasulullah disuci.

3.    Menunggang Buraq.

4.    Bertembung dengan  jin Afrit.

5.   Berjumpa kaum berhuma dan mengetam pada hari yang sama ( satu kebajikan dibalas dengan 700 kali ganda atau lebih banyak lagi ).

6. Tercium bau harum. ( Bau Masitah yakni penyikat rambut anak Firaun yang berani mempertahankan aqidahnya )

7. Kaum yang memecahkan kepala ( Umat yang memberatkan kepala mereka untuk menunaikan atau beribadat kepada Allah )

8.  Kaum yang memakan  zakum ( batu dan bara api Neraka jahanam). Balasan untuk mereka yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

9.   Kaum yang memakan daging mentah. Isteri atau suami yang mempunyai suami atau isteri yang halal tetapi mereka mendatangi lelaki atau perempuan ( pelacur) untuk melakukan zina
10.Duri di jalan. Perumpamaan kaum yang duduk di tepi-tepi jalan (lepak0 dan mengintai-gintai otrang yang lalu di jalan tersebut bertujuan menganggu dan sebagainya.

11. Berenang dalam lautan darah sambil dilontarkan batu ke mulutnya.  Perumpamaan umat yang memakan riba.

12.Menghimpun bebrapa berkas kayu yang dia tidak terdaya memikulnya tetapi semakin ditambah pula kayu teersebut. Perumpamaan seorang yang memegang amanah tetapi tidak mampu untuk melaksanakannya tetapi masih juga dia hendak menerima amanah lain.

13. Kaum yang menggunting lidah dan bibir mereka. Inilah diumpamakan seseorang manusia yang mengajar dan mereka tidak membuat apa yang mereka ajarkan.

14. Kaum yang menggaru muka dengan kuku tembaga.  Perumpamaan mereka makan daging saudaranya dengan mengumpat serta menjatuhkan maruah orang lain.

15. Lembu keluar dari lubang sempit kemudian cuba masuk semula tapi tidak berjaya. Perumpamaan seseorang yang memperkatakan perkara-perkara yang dimurkai oleh Allah, kemudia dia meyesali atas perbuatannya itu tetapi dia tidak mampu untuk menyesalinya.

16. Rasulullah ditegur oleh pihak kanan ( Yahudi) dan kiri (Nasrani). Rasulullah tidak menjawab teguran tersebut. Sekiranya beliau menjawab nescaya ramailah umatnya yang akan menjadi pengikut Yahudi dan Nasrani.

17.  Rasulullah diseru oleh perempuan yang memakai perhiasan yang cantik. Rasulullah tiada menjawab seruan itu.  Jika ia menjawab maka ramailah umatnya yang lebih mementingkan dunia dari Akhirat.

18. Rasulullah diseru perempuan berhias serta seorang tua. Kiasan / perumpamaan umur dunia

19.  Rasulullah imam segala para nabi serta mursalin semasa solat di Baitul Maqdis

20.  Rasulullah terasa dahaga. Jibrail membawa 3 jenis minuman iaitu susu, arak dan madu. Rasulullah memilih susu.  Maka Jibril membenarkan pilihan Rasulullah S.A.W. sambil berkata, " Sesungguhnya engkau telah memilih asal kejadian dan jika engkau meminum arak, nescaya umat engkau akan ramai yang sesat dan tiada yang beriman melainkan jumlah yang sedikit.

21.  Rasulullah di datangi bidadari dari Syurga.


Peristiwa Yang Berlaku Semasa Perjalanan Mikraj Rasulullah S.A.W


1.                  Rasulullah menaiki langit pertama- berjumpa dengan nabi Adam A.S
2.                  Rasulullah menaiki langit yang kedua - bertemu nabi Isa dan nabi Yahya.
3.                  Rasulullah menaiki langit yang ketiga - bertemu nabi Yusuf.
4.                  Rasulullah menaiki langit yang keempat -  bertemu nabi Idris.
5.                  Rasulullah menaiki langit yang kelima - bertemu nabi Harun.
6.                  Rasulullah menaiki langit yang keenam - bertemu nabi Musa.
7.                  Rasulullah menaiki langit yang ketujuh - bertemu nabi Ibrahim.
8.                  Bertemu kaum yang mandi di sungai.
9.                  Memasuki Baitul Makmur.
10.              Pokok dan sungai di syurga.
11.              Melihat rupa Jibril yang sebenar.
12.              Memasuki syurga. Terdapat 8 jenis Syurga  ( Jannatul Firdaus, Jannatul Adnan, Jannatul Khuld, Jannatun Naim, Jannatul Makwa, Jannatul Makwa, Jannatus Salam, Jannatul Jalal, Janatul Maqamu Wal Qarar.)
13.              Kelebihan orang memberi hutang. Pintu Syurga tertulis: "SEDEKAH ITU ADALAH 10 KALI GANDA DAN MEMBERI HUTANG ITU 18 KALI GANDA."
14.              Melihat Telaga Al-Kausar.
15.              Diperlihatkan kepada Rasulullah keadaan  Neraka. Terdapat 7 jenis neraka iaitu (Neraka Jahanam, Neraka Lazha, Neraka Khutamah, Neraka Saeir, Neraka Saqar, Neraka Jahim, Neraka Hawiyah.)
16.              Berpisah dengan Jibril untuk ke Sidratul Muntaha.
17.              Perjalanan untuk bertemu Allah diperdengarkan suara malaikat menyerupai suara Abu Bakar.
18.              Menemui Allah Rabbul Jalil.
19.              Berdailog dengan nabi Musa.
20.              Berulang-alik antara nabi Musa dengan Allah.
21.              Allah memfardukan lima waktu solat.
22.              Turun semula ke bumi.
23.              Meninggalkan Baitul Maqdis.


 3. Peperangan Tabuk

    Peperangan Tabuk berlaku dalam tahun 9 hijrah di satu kawasan bernama Tabuk di utara Semenanjung Arab dengan bala tentera Rasulullah SAW seramai 30,000 orang. Akhirnya peperangan tidak berlaku kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dangeru n kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi pelbagai cabaran.Ia juga peperangan terakhir yang disaksikan oleh Rasulullah SAW.

4. Pembebasan Baitul Maqdis
    Baitul Maqdis telah dibuka pada zaman pemerintahan Saidina Umar bin Al Khattab RA. Akibat kelalaian dan perpecahan umat di zaman pemerintahan Abbasiyah,orang kristian(tentera Salib) telah melakukan serangan bertubu-tubi ke atas Baitul Maqdis dan akhirnya berjaya     ditawan setelah 500 tahun dikuasai pemerintahan Islam. Tentera Salib telah mendudukinya selama 50 tahun sebelum dibebaskan kembali     tentera Islam di bawah panglima perang Salehuddin Al Ayubi yang berjaya ditawan pada hari Jumaat 27 Rejab 583H. Pada tahun 1967/1387H, umat Yahudi pula menawan Baitul Maqdis dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

 5. Lahirnya Imam Syafie RH
    Nama sebenar Imam Syafie ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestine pada tahun 150H bersamaan 767M. Merupakan salah seorang daripada imam mazhab yang empat dan Malaysia adalah antara negara yang majoriti mengamalkan mazhab syafie. Salah satu peninggalan beliau yang amat berharga dan tidak ternilai harganya hingga menjadi rujukan hingga kini ialah Kitab Al Umm.



Hadith- Hadith berkaitan Bulan Rejab

Satu perkara yang perlu juga dijelaskan ialah tiada amalan khusus dalam bulan Rejab yang diriwayatkan oleh Rasulullah SAW dari hadith-hadith Sahih. Amalan tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah di bulan Rejab adalah bersandarkan kepada hadis-hadis lemah. 

Namun masih banyak lagi amalan sunat secara umum yang masih boleh kita tunaikan di bulan Rejab ini sebagai persediaan menjelang tibanya bulan Ramadhan seperti qimullail, puasa Isnin dan Khamis. Tadarus Al Quran dan lain-lain lagi.Memperbanyak puasa sunat amat digalakkan agar tubuh kita tidak terkejut apabila menerima tuntutan ibadah puasa wajib di bulan Ramadhan.



Antara Hadis yang menjelaskan kelebihan Bulan Rejab

 1.Sabda Nabi S.A.W: hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2.Sabda Nabi S.A.W: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3.Kemuliaan Rejab dengan malam Israk Mikrajnya, Syaaban dengan malam Nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul -Qadarnya.

4.  Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi ( Firdaus) . Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5.  Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang yang menghalang dia ke neraka  ( panjangnya setahun perjalanan).

6. Malam awal Rejab mustajab doanya ( adalam Kitab Raudhoh Imam Nawawi).

7. Puasa empat hari pada bulan Rejab diafi'atkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal di hari Qiamat.

8.  Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur. Puasa enam hari pada bulan Rejab keluar daripada kubur bercahaya mukanya.

9.   Puasa tujuh hari pada bulan Rejab ditutup daripadanya tujuh pintu neraka.

10. Puasa lapan hari pada bulan Rejab dibuka lapan pintu syurga.

11. Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu menyeru:  tidak ditolak dia masuk ke syurga.

12. Puasa sepuluh hari pada bulan Rejab Allah jadikan bagi hamparan perhentian di titi sirotolmustaqim pada tiap-tiap batu.

13.  Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam Syurga, dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

14. Puasa sembilan belas hari pada bulan Rejab dibina baginya sebuah mahligai di hadapan Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

15.    Puasa dua puluh hari pada bulanRejab diampunkan segala dosanya yang telah lalu.

16.   Berkata Saidina Ali:
  •       Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
  •       Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
  •        Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.
17.      Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Quran atas segala qalam.

18.    puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga.

19.  puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat diatas titi Sirotolmustaqim di hari kiamat.

20.   puasa sahari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya

   Berseru dari langit : Gembiralah  kamu   dengan   kemuliaan  yang  besar :   dan diminumkan   dia  ketika  hendak  mati.  Mati  dengan   puasa,                               masuk kubur dengan puasa, keluar kubur dengan puasa, dan                          masuk syurga dengan puasa (Al-Hadis), lepas dari azab  kubur                               (Al-Hadis) - (berpuasa  pada  siang  hari  dan  beribadat  pada               malamnya).


21. Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), dimapunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa bulan Rejab wajib baginya :
  •       Diampunkan dosanya yang lalu.
  •       Dipeliharakan umurnya yang tinggal.
  •       Terlepas dari dahaga di hari qiamat.
22. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

23.Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti.

24. Siapa bersedekah pada bulan Rejab seperti  sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.

25.  Tiap hari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan rejab seperti ibadat seribu haji dan umrah. Dibina seribu mahligai, seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali, kerana keistimewaan bulun Rejab, bulan Allah.

26.  Bersedekah pada bulun Rejab dijauhkan Allh daripada api neraka, kerana kenuliaan bulan Rejab.

27.Allah jadikan dibelakang bukit Jabar Qaf bumi yang putih yang penuh dengan malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada umat Muhammad. Allah menjawab : Telah aku ampunkan mereka!

28. Barang siapa meminta ampun (beristighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab diharamkan tubuhnya daripada api neraka.

29. Sesiapa berpuasa pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya : " Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggianKu dan kebesaranKu, tiada aku tolakan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah ArasyKu, engkau kekasihKu dari segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antara engkau". ( Dari Kitab RaudhatulIfkar).

30. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa 60 bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa 1000 tahun. Kerana kebesaran hari Israk Mikraj.

31.Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kepicikan oang mukmin pada bulan rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar didalam Syurga Firdaus.

32. Siap berbuasa 3 hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga) seperti dia berpuasa 3000 tahun. Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasad, 70 hajatnya didalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di mizan, 70 hajat ketika berlalu di titi Siratol mustaqim.

33.Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana keagungan, kebesaran dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan kebajikanNya terhadap hamba-hambaNya yang beriman dab beramal soleh pada bulan Rejab dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya. Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan sengan (bulan Allah).

Rejab bulan menabur benih
Syaaban bulan menyiram tanaman
Ramadhan bulan menuai
Rejab menyucikan badannya
Syaaban menyucikan hatinya.
Ramadhan menyucikan rohnya
Rejab bulan maghfirah ( keampunan)
Syaaban bulan Syafaat.
Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.
Rejab bulan taubat
Syaaban bulan Muhibbah
Ramadhan dilimpahi amalan seperti hujan mencurah banyakknya.
Rejab diganda 70 pahala
Syaaban diganda 700 pahala
Ramadhan diganda 1000 pahala atau lebih

  Artikel inii disediakan

Oleh: Ustazah Sabariah Bt. Haji Salleh (P.P.T)
Penolong Pengarah Bahagian Dakwah JAIS



hmm...
nak tulis entry review kahwin pun masih xde mood...
sebabnye gmbr2 sume masih blum dpt dr OP and OV....
so, cantik manis sekalian...
harap bersabar yea..(cheh..ade ke orang nak menunggu aku review pun)..
heheehe

Ohooo...
sekarang mood rindu setengah mati nie dkt En Hubby...
Bila la nak balik kan..
Jauh sangat merantau....hahaah,...
jauhlah sangat kan..

Memandangkan sekarang nie busy PRU...
so,aku kena mengundi kt JB nie..
xboleh la aku nak naik Ipoh nun..

Ape yang kite boleh buat..
review balik gambar-gambar lama yea...
Actually nie bukan pre-wedding pun..
Sekadar suka2..
sebabnye En Hubby time nie balik bercuti...
so, disebabkan dia jarang balik kan...
aku pun ajak la dye amik gambar bersama-sama..
Hanya sekadar kenangan untuk masa tua kelak...
Sekarang muda lagi yea..heheheehe

My bestie is my photographer time nie...
Hanya menggunakan camera biasa sahaja..
Tiada preparation ape sangat pun...
props pun xde...

Time nie pun En Hubby baru lepas balik main futsal..
sempat lagi tu kan...

Lokasi: Sekitar Bandaraya JB and Danga Bay..

will u marry me, syg? me: yes, i will my dear...


baru semalam layan romantika (zakuan & ayu raudhah) serius,a sweet couple..then diorang jenjalan kat danga bay..wah2..feeling2 retis pula bila teringat pic nie....

acara menyambut bunga..abes berjujuran kelopak2 bunganye....suka betul yea bang...

Only u in my heart my dear hubby....Thanx 4 being my husband..Hope our relationship will be forever till Jannah..In Shaa Allah..AMin....

Lepaskan lelah seketika.....


Can't wait to meet u my dear....
Oheemmmmgggggg.....tak tahan menanggung rindu yang menggunung nie...
Tak sangka LDR (long distance relationship) sangat-sangat menguji hati ini...

Semoga Allah pelihara dan lindungi hubungan kita selamanya.....
Amin....









wEHOOO...

Ini kalilah ada promotion for VCOA la...

rugi kalau korang tak beli sekarang nie..sebab aku pun tak tahu sampai bile promotion nie still berjalan...
sebab stock kat aku tinggal beberapa je lagi..

sapa mesej aku laju-laju nak beli sekarang..
lagi lah akan dapat a big big big promotion sebab hari nie aku tersangat baik hati nak bagi korang beli murah-murah sume...

Produk dijamin original yea..jangan takut...
sape yang order hari nie je akan dapat special price..
sapa order esok,lusa, tulat akan dapat promotion kat atas tu...
hehehe...

So, apa tunggu lagi korang..

Jom PM segera yea

Wassap/Call/Sms

Yanie - 0137724366
email - nur.elyani@yahoo.com

SEMENTARA STOK MASIH ADA...

sayang korang cantik manis semua...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...