Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Third Birthday tickers





Penyakit Resdung adalah antara penyakit yang sering menjadi masalah kepada ramai orang di Malaysia.Pelbagai rawatan telah dicuba untuk atasi masalah penyakit resdung ini.  Set Resdung Shaklee disyorkan bagi membantu mengatasi masalah yang menghantui anda selama ini. Dalam istilah perubatan, penyakit resdung dikenali dengan nama sinusitis. Masyarakat lazimnya menganggap penyakit ini adalah penyakit yang tidak berbahaya walaupun hakikatnya jika dibiarkan menjadi kronik ia boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut!

 Alfalfa Complex
  • Berfungsi mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).
  • Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
  • Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.
B Complex
  • Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
  • Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
  • Membantu dalam membina protein dalam tubuh.
Vitamin C
  • Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.
  • Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
  • Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.
Jangan berlengah untuk mencuba Set Resdung Shaklee bagi mengatasi masalah resdung anda. Produk Shaklee adalah produk semulajadi dan bebas dadah. Hakikatnya, penyakit resdung ini jika dibiarkan melarat akan menjadi kronik dan boleh menyebabkan komplikasi kepada otak dan membawa maut!


Hubungi saya sekarang untuk konsultasi percuma bertaraf premium

ELyani Rosli - 013-7724366
(based on Ipoh and Johor Bahru)





Energizing Soy Protein atau nama manjanya ESP.
salah satu produk keluaran shaklee yang terlajak laris.
Uniknya ESP Shaklee:-
ESP adalah ENERGIZING SOY PROTEIN. Sebab utama ESP tersangatla popular dan produk yang paling laris ialah.......kerana ESP membekalkan sumber proteinSemua tau kan badan kita perlukan sumber protein. Dalam pemakanan seharian kita sumber protein ada dalam ikan, ayam, daging. Tapi kenapa everyday makan lauk ayam tapi kerap juga tak sihat. Tak cukup ke? Haaa....untuk pengetahuan, ikan, ayam, daging tu kan kita masak dulu before makan. So bila dah masak, dah kena panas api, of course kandungan protein tu akan musnah dan yang tinggal.....tak cukup untuk badan kita yang kerja kadang-kadang more than 12 hours ni.




Ingin tahu lebih lanjut ape yang mampu ESP beri pada anda?

Hubungi saya untuk maklumat lanjut

Elyani ROsli

013-7724366 (based on Ipoh dan Johor)
wassap,mesej,call,wechat pun bole...
jangan malu jangan segan...
Jika anda disahkan mempunyai cyst atau fibroid dan disarankan untk menjalani pembedahan dengan segera, nasihat saya ialah dapatkan second opinion dari doktor yang lain sebelum setuju untuk menjalani pembedahan. Seeloknya, anda berjumpa dengan sekurang-kurangnya 2 orang doktor pakar yang lain. Jika anda seorang yang beragama Islam, anda boleh melakukan solat hajat & istikharah untuk mendapatkan gerak hati sama ada anda perlu menjalani pembedahan atau mencuba rawatan alternatif untuk mengecutkan cyst & fibroid tersebut.


Set Fibroid Shaklee boleh membantu anda mengecutkan fibroid & cyst dengan cara semulajadi tanpa anda perlu menjalani pembedahan.  Bergantung kepada saiz & jenis ketumbuhan yang anda alami, Insya Allah set ini akan dapat membantu mengecutkan ketumbuhan tersebut secara perlahan-lahan. Untuk jenis fibroid & cyst yang boleh dikecutkan oleh set ini, sila hubungi saya untuk keterangan lanjut.

Set ini terdiri daripada:

1. GLA Complex
2. VIt C
3. Vivix




GLA untuk menstabilkan hormon di dalam badan. Tumbuhan fibroid dirangsang oleh hormon estrogen. Kandungan hormon estrogen yang berlebihan menggalakkan tumbuhan fibroid. Biasanya ada perimbangan antara 2 jenis hormon dalam tubuh wanita. Estrogen sentiasa dikeluarkan oleh kilang ovary, manakala progesteron dikeluarkan jika berlaku ovulation atau penetasan telur yg berlaku pada hari 13-14-15-16 dalam pusingan haid.


Jika tiada ovulation, maka kandungan progesterone tidak meningkat dan ini menggalakkan tindakan estrogen tanpa kaunter tindakan progesterone. Kesannya banyak yang tak baik , berbagai jenis tumbuhan dirahim dan dalam payaudara akan berlaku, dan diantaranya fibroid dan kanser. GLA Complex Shaklee membantu menstabilkan hormon dalam badan anda sekali gus mencegah fibroid & kanser.

Vit C ---> meningkatkan imunisasi dan menentang radikal bebas.

Set Fibroid Shaklee
(click link ini untuk mendapat harga istimewa)


Ingin mengetahui lebih lanjut:-
segera hubungi saya:-
Elyani - 0137724366
msj,call,wassap,wechat
semua boleh...
Hai semua...lama xmenulis kan...
hari ni nak share berkaitan resdung...
semua orang sebenarnya ada resdung..cuma bezanya resdung tu teruk dengan xteruk.
Pasti ada yang letih sebab setiap pagi bangun je asyik bersin...gatal hidung, allergic, alahan, eczema....
In Shaa Allah, shaklee sediakan set supplemen resdung untuk anda..
harganya sangat berpatutan..
Ingin dapatkan konsultasi secara eksklusif..
Jom hubungi saya segera..
Yanie: 013-7724366
bole wassap/wechat/text
Tahukah ANDA....??????
1) Jika anda adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

2) Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

3) Jika anda seorang ibu mengandung, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

4) Jika anda seorang ibu yang menyusu, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.

5) Jika anda seorang wanita, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)

6) Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!




Nak order????
Boleh hubungi
Yanie - 013-7724366 (wassap/wechat/message)
or
email ~~~> nur.elyani@yahoo.com

hello readers....heheeh...ade ke readers nye kan...

sementara menanti hari kelahiran little baby nie kan, meyh kita story-story...
ramai rasanya xperasan pasal mandi wiladah and nifas nie, sebab kadang-kadang excited menyiapkan persiapan bayi yang bakal lahir.....so, saya ambil kesempatan kat sini nak share sikit pasal nie....

Moh kita baca.....

Hari nie nak share sikit pasal Mandi Wiladah....

Apa itu mandi wiladah? 

sebenarnya kita selepas bersalin perlu mandi wiladah....

Mandi wiladah ialah mandi selepas melahirkan anak samaada keluar darah atau pun tidak...

manakala ......

mandi nifas ialah mandi wajib setelah darah nifas kering (habis)tempohnya paling sedikit ialah satu lahzah (setitik) dan paling maksima ialah 60 hari.Kedua-duanya adalah antara sebab-sebab yang mewajibkan seseorang itu mandi wajib iaitu mengangkat hadas besar.Hukum bagi seseorang wanita itu tidak mandi wiladah adalah berdosa sekiranya ia mengetahui dan tidak berdosa jika sebaliknya.


Niat mandi wiladah : Sahaja aku mandi wajib wiladah kerana Allah Taala

saya petik dari sumber Halakah.net mengenai perihal mandi nifas dan wiladah....ada perbezaan antara kedua-dua mandi ini....



Seorang perempuan yang telah selesai melahirkan anak mempunyai kewajipan tertentu iaitu mandi kerana beranak (wiladah) dan mandi kerana nifas.

Para ulama telah ijmak mengatakan bahawa wajib mandi dengan sebab keluar darah nifas. Termasuk di dalam perkara yang mewajibkan mandi ialah wiladah iaitu mandi kerana beranak, sekalipun melahirkan tanpa basah (darah). Begitu juga bagi perempuan yang mengalami keguguran anak, tidak terkecuali daripada kewajipan mandi, sama ada keguguran itu hanya berupa darah beku (‘alaqah) ataupun hanya berbentuk seketul daging (mudhghah).

Bagi sebilangan perempuan yang terpaksa menjalani pembedahan perut untuk mengeluarkan anak, maka dikategorikan hal yang sedemikian itu sebagai wiladah maka wajib ke atas perempuan tersebut melakukan mandi.


Perlu diingat, mandi kerana beranak dan mandi kerana nifas mempunyai perbezaan. Bagi mengelak kekeliruan, maka darah nifas ialah darah yang keluar dari rahim perempuan selepas melahirkan anak sekalipun hanya setitik. Bermulanya darah nifas itu keluar sebelum berlalu lima belas hari setelah seseorang perempuan melahirkan anak. Andaikata darah itu tidak keluar melainkan setelah berlalu masa selama lima belas hari atau lebih, maka darah yang keluar itu tidak dikatakan sebagai nifas tetapi ia merupakan darah haidh. Maka dalam hal ini perempuan tersebut diwajibkan mandi kerana nifas.

Manakala mandi kerana wiladah ialah apabila seorang perempuan itu melahirkan anak atau mengalami keguguran anak sekalipun hanya berupa darah beku (‘alaqah) atau hanya berbentuk seketul daging (mudhghah). Maka wajib bagi perempuan itu mandi kerana beranak (wiladah) setelah berlakunya kelahiran atau keguguran sebagaimana disebutkan.

Maka apabila seorang perempuan telah melahirkan anak, dia wajib mandi kerana beranak (wiladah) dan wajib juga ke atasnya mandi nifas setelah berhenti darahnya atau habis tempoh masa yang sederhana iaitu empat puluh hari empat puluh malam atau masa paling maksima selama enam puloh hari enam puloh malam.

Sayugia diperingatkan bahawa adalah wajib bagi seorang perempuan itu mengetahui hukum-hukum berkaitan dengan mandi wiladah dan mandi kerana nifas, dan wajarlah bagi suami yang mengetahuinya mengajarkan hukum-hukum tersebut kepada isteri masing-masing


Terdapat dua mandi wajib selepas bersalin iaitu mandi wajib wiladah dan mandi wajib selepas darah nifas kering. Ramai keliru tentang mandi wajib ini.
Mandi wajib Wiladah
Selepas bersalin, perlu mandi wajib Wiladah. Mandi wajib ini adalah mandi kerana melahirkan anak.
Mandi wajib ketika kering dari darah nifas.
Darah kotor yang keluar selepas bersalin. Darah daripada rahim perempuan yang keguguran anak juga dipanggil darah nifas. Tempoh sekurang-kurangnya sekejab dan paling lama 60 hari.
Perkara yang haram dilakukan ketika nifas
- Solat
- Membaca, menyentuh dan membawa al-Quran
- Bersetubuh
- Puasa
- Iktikaf iaitu berhenti dalam masjid
- Tawaf
Rukun mandi wajib
- Niat
- Membasuh serta meratakan air ke seluruh anggota badan
harap lepas nie bakal-bakal ibu semua dapat lah serba sedikit ilmu mengenai Mandi Wiladah ini yea...
Sharing is Caring.. :-) 


Wah...lamenye xupdate blog kan....
rindu sebenarnya nak update blog nie...
tapi apa kan daya, blog kat opis kena block....
ni pun secara x sengaja ter try...tetibe bole masuk plk..
hehehe/...

Alhamdulillah...keadaan kesihatan baik-baik sahaja....
Baby dalam perut mommy pun rajin bergerak....

Sekarang dah masuk 33minggu...
lagi 50 hari lebih sahaja sebelum deliver...
macam-macam rasa ada...takut, cuak, seram....
Al-maklumlah, 1st baby..xpernah ada pengalaman,...

kelengkapan bayi pun belum lengkap sepenuhnya....
Beli sikit-sikit mana yang perlu dulu..
Selalu blogwalking mommy2 to be punya blog, seronok baca pengalaman-pengalaman mereka menanti kehadiran cahaya mata baru, macam-macam persiapan diorang sediakan....

Rancangnya nak bersalin kat Johor Bahru, harap-harap la baby xkeluar dulu yea...
Dari Ipoh nk ke JB tu boleh tahan 5 jam jugak la...
harap semua yang dirancang berjalan lancar....
baby, please be nice to me yea...
heehehehe

amboi...aktifnye dia.....
time ni masa 32weeks
sempat lagi berjalan ke Pulau Langkawi....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...