Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers

2nd caliph

Lilypie Third Birthday tickers






ALHAMDULILLAH,

finally, dapat gak beli pemanggang ajaib nie..
mungkin bagi sesetengah orang, ape la sangat pemanggang ajaib nie, kalau nak bebila boleh beli...
takpela, jangan sama kan kite dengan orang lain,
kita nak beli, kita kumpul duit sendiri...
biar susah2 dahulu, senang kemudian..

Hakak sentiasa mengamalkan prinsip nie
"bersusah-susah dahulu, biar senang kemudian"
"nak kan sesuatu kena usaha"

selalu hakak pesan kat adik2...alhamdulillah, semua pun dengar kata, kat adik ipar je pesan, tapi nak dengar or tak terpulang la...hakak orang luar, bukan sesiapa.....mana yang mampu hakak nasihat, hakan nasihat...

nak cari duit zaman sekarang nie bukan mudah..semua nye perlukan duit,..kalau kita rajin usaha, In Shaa Allah ada hasilnya.. percayalah....

Kalau malas, tak ada sesiapa nak tolong kita....

biar la sekecil2 apa pun barang kita nak beli,, biar kita usaha dulu, kalau dah tak mampu sangat, baru minta tolong orang2 berdekatan..

memang hakak tak kan ajar diri nie terlalu mudah untuk memiliki sesuatu....anak-anak hakak pun akan akak terapkan nilai2 macam nie dari diorang kecil lagi...
biar diorang rasa betapa susahnya mencari sesuap nasi itu...

ok lah panjang pulak hakak bebel,
berbalik pada pemanggang ajaib tu, hakak kirim kat adik yang kebetulan gi honeymoon kat langkawi, kirim kat dia..hehehe...
murah la jugak..tak sampai RM60 pun...ada rezeki lebih sikit, boleh la beli...hasil bisnes kecil-kecilan...dapat la gak tambah2 mana yang patut...

ok la..nanti story mory lagi...
daaa...





Lama dah niat nak tulis resepi nie,
asyik tak berkesempatan je...
kalau nak taw Sis ni mix JOHR+KELANTAN
so, all food from kelantan sentiasa menjadi pujaan hati sis.

Malas la nak bebel panjang, lets check dis out my receipe...oppsss, my mom receipe.

First sekali nak buat sambal nya,.Sambal adalah hero dalam masakan nie..kalau hero tak hensem, confirm jalan cerita xbest kan...So sambal mesti la mabeles,delicious,terangkat...

SAMBAL NASI KERABU

senang je nak buat sambal dia nie...

1. CILI KERING - 10-15 BIJI **
2. BAWANG MERAH - 4-5 BIJI **
3. HALIA SIKIT DLM 1 INCI **
4. ASAM KEPING 
5. SANTAN (1 biji)

Mula-mula kisarkan bahan bertanda **
kemudian panaskan minyak dalam 1 senduk, dan masukkan bahan kisar tadi,
masak sehingga pecah minyak dan kemudian tuangkan santan.
kecil kan api dan biar sehingga pekat dan kemerah-merahan...
dah agak kering, matikan api,,
SIAP...
senang je kan

sementara tunggu sambal tu pekat, boleh la menggoreng ikan or ayam..

untuk sayur pula, mayangkan daun kesum, timun, kacang panjang, kubis...
ok siap....

eh lupa lagi 1,...

goreng keropok....

baru sedap makan...

nyum..nyum...terlio suda...
don't take my pic..please!!!!

                                       

Cuti deepavali ke KIDZOONA la kite ye.. g kidzoona kt aeon klebang.. Gerak pagi dalam kul 10 gitu..sebab nak bagi anak-anak main puas2 kt dalam tu... seronok bukan main bila sampai kat kidzoona tu..alisya la xsabar2 nak masuk...

Tiket masuk : RM17 untuk weekend..
weekday xperasan pula berapa..

setiap yang masuk tak kira anak-anak atau mak ayah kena pakai stokin taw..
ummi dah siap2 bawak stokin budak2..ingatkan budak2 je kena pakai..sekali makbapak pun kena gak..
stokin untuk dewasa diorang charge RM4
untuk kanak-kanak cas RM3.. So, kami decide nak beli stokin Renoma je kt AEON, xbazir, asben bole wt pakai men bola nnti..

Duk dalam 3 jam gitu... pastu g makan kt the chicken rice shop....
masuk kete, masing2 dah pengsan...letih sangat la tu...












Jubah Qaseh Delaila

RM35/pcs 
exc postage.
Material: Kain ala2 dull satin
tak jarang, selesa, sejuk, tak cepat comot.

FREE SAIZ FIT S TILL XL
BAHU - 14-16
DADA - 42
LENGAN - 22
LABUH - 54

NURSING FRIENDLY (ZIP DI DADA)
WUDHU' FRIENDLY (ZIP DI TANGAN)

JOM PM/WASAAP CEPAT
WHILE STOCK LAST

YANIE - 0137724366






                                       



Berminat dengan shawl keknis..
hakak ada jual macam-macam shawl...
semuanya harga merecikkk..
murah dari harga pasaran,..

Shawl Keknis -RM8 sahaja.

Shawl Bubble Printed - RM10
Bawal Turkey Cotton - RM10
Bawal Scallop - RM13
Bawal Army - RM8
Instant Magic Bubble Printed - RM10
Chiffon Printed - RM8

belian borong pun boleh...

jom wassap/pm hakak segera..
yanie - 0137724366











selamat pagi semua...
Berminat nak beli telekung lycra tak?
meyh cepat...
nak buat clearance stock ni..
telekung lycra plain...

color tak banyak dah yang tinggal...
cepat2 wassap/pm

telekung lycra nie best sangat bila pakai..
kain sejuk..
tak comot...
senang di bawa travel...
and paling penting tak nipis...

Jom cepat lelaju sementara stock masih ada...
telekung lycra laku keras nie..

HARGA ASAL: RM75
CLEARANCE PRICE: RM30 EXC POSTAGE.

Yanie- 013 7724366



heheeh...itu lah, kalau dah namanya perempuan, memang suka melaram kan..
Alhamdulillah, dapat pakai baju pengantin free dari Butik Bridal Kayangan...
terima kasih BK....

make up: Fina Touch...
thank fina make up kan i...really like ur make up..

Ape lagi jom layan gambar...
Melting giler dengan songket ijau nie...nasib baik berkesempatan nak pakai walaupun dah beranak 2...









dapat lah hakak naik pelamin lagi sekali..heheeh...







Hari ini hakak nak bercerita tentang vitamin B complex. Seperti kita sedia maklum, kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat adalah vitamin B complex.  Bukan orang mengandung je yang perlukan B complex ye...



Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:



1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.


Tanda - tanda Kekurangan B Complex


  • Depresi
  • Murung
  • Insomnia
  • Kurang selera makan
  • Sembelit
  • Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
  • Kurang konsentrasi
  • Mudah tersinggung
  • Melemahkan sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak
  • Pembentukan abnormal sel.
  • Kurang konsentrasi


KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK


1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

Pernahkah anda mengambil vitamin B Complex Shaklee dan merasakan baunya sangat teruk dan meloyakan?

Sebenarnya bau pada B complex adalah satu petanda yang sangat bagus. Ini kerana ia memberi maksud bahawa B Complex Shaklee adalah B-Complex yang lengkap. Bahan yang menyebabkan bau kurang menyenangkan ialah Thiamin, salah satu komponen dalam vitamin B. Thiamin memberi bau kepada B complex, termasuklah bau kencing kerana ia larut air dan disingkir melalui kencing.

Vitamin Shaklee memang berbau kerana ia tidak mengandungi sebarang pewarna atau perisa. Tambahan pula ia adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber natural. Bila dicampur perisa dan pewarna, hilanglah identitinya sebagai vitamin natural.

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus, rasa lesu, sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut.

Sekiranya anda mengalami perkara-perkara seperti di atas, bertenanglah dan minumlah air banyak-banyak.

Manakala untuk mengurangkan bau B-Complex Shaklee, anda disarankan menyimpan vitamin tersebut di dalam peti sejuk.

Jadi, ambillah Shaklee tanpa ragu2 kerana B complexnya adalah lengkap dan asli. Haruslah anda berhati2 sekiranya vitamin B complex jenis lain yang anda ambil tidak memberi kesan2 seperti rasa haus, dan kencing berwarna kuning serta berbau… Mungkin ia vitamin B yang tidak lengkap?


Berminat,
meyh wassap hakak lelaju yea


Elyani - 0137724366



lama tak bersiaran,...
hehehe,...lama tak pergi bercuti sejak anak-anak sekali dgn ummi dye demam on off...
maybe sebab cuaca kot..harap2 tak de pape la..sekarang alhamdulillah semua sihat walafiat. dah g amek darah pun, alhamdulillah tak de denggi...

risau lah kan sekarang ni macam-macam jenis penyakit pelik2...

So, bila anak-anak dah sihat, ummi belanja short vacation la..kite naik cameron...hehehe...ni ummi yang nak bercuti..bukan anak2 pun..wkaakkaa....

g balik hari je..sehari je pun...
gerak pagi ahad 7/8 tu...jem sikit je....sempat la lenguh2 kaki driver i tu...

tak beli apa pun kat atas tu..beli kan baju strawberry sorang sepasang, ummi beli flower, baba bagi rose merah...hehehe....pastu beli kaktus and tempat letak kaktus comel tu....
cantik...

lagi beli apa ea..strawberry mesti la kena beli...rugi naik atas xbeli strawberry...Murah2 taw...3 peket rm10, 3 peket 30, macam2 harga,..
kena pandai survey je..

pastu last sekali beli teh strawberry...tengah offer 3peket 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...