Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Third Birthday tickers


Hari ini, saya berjaya buat lagi 1 resepi..nak taw saya masak ape hari nie???
Pagi tadi ibu n ayah keluar..so mereka tinggalkan saya untuk suruh saya masak menu tengahari..
dah biasa da..kalau weekend2 nie..
mmg tugas nya BASUH BAJU,JEMUR BAJU,CUCI PINGGAN YANG BERLAMBAK KT SINKI, SAPU HALL, & MEMASAK..

but,saya xkisah...
saya suka buat kerja rumah..
tapi..ikut mood la..hehehe
hari nie saya tersangat lah rajin...
So,pagi2 ibu dah siapkan Nasi Beriani & Dalca Daging...
So,ibu pesan kalau nak masak ayam masak merah,
just keluarkan dalam icebox tu je..

So,saya ape lagi...keluarkan ayam..
Mula start bilas baju.,jemur....
Tengok dalam peti ais ade sayur ape..
Duk google2 dalam tenet..
Yesss!!! dapat...Acar Lobak + Timun..
hehehe..
Start potong2,hiris2...
Jam dah menunjukkan pukul 11.30am..
Baju dalam mesin lagi..
Mula bersihkan ayam..Gaulkan dengan kunyit & garam...
Panaskan minyak,goreng separuh masak...
Then,hiris lobak & timun secara memanjang...
Hiris bawang merah & cili merah..,
Gaulkan kesemuanya dalam mangkuk..
Letakkan secubit garam & 1sudu besar gula..
n lastly perahkan limau nipis dalam 1biji...kalau xnak guna limau nipis boleh gantikan dengan cuka....but i don't like cuka!!! huhuhu

Ok..tengok ayam dalam kuali..
Wah..wanginya bau dye...
balik-balikkan guna sudip..
then angkat...
Fuhh!!!lap peluh jap..takut menitis dalam masakan..heheehehe

Acar yang dah siap tadi kena simpan dlm freeze selama 1/2 jam...
baru mantoopppp..

Ok..mulakan menumis ayam masak merah...
MasukKan bawang merah,bawang putih, halia yg telah dihiris..
Lepas naik bau,campakkan bunga cengkih,kulit kayu manis & bunga lawang...
Pastu baru masukkan cili kisar....
Aku ni masak main campak2 je..heheehe

Ok..tunggu sampai garing sikit cili tu..
then baru masukkan garam,gula sikit,susu cair sikit,sos tiram n sos cili..
lastly baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi...
perghh...memang terangkat la...

Jam da menunjukkan pukul 12..lincah2 bilas baju,masukkan dalam mesin pengering...
dan siap..
Masa untuk menjemur..
Oh no..panas terik gilerr...kena lincah2 jemur nie..
hehehee,,,..
Ok...da siap jemur semua baju..agak2 dlm 3baldi kot...
Sapu hall plk....then duk on9 lagi..
hehehe....

At last....siap semuanya b4 my mom & my dad balik...
Rasa seronok sangat...

Penat memang penat..tapi puas giler dapat siapkan semuanya...

Petang pula..terasa nak buat jelly kelapa...
suh adik panjat pokok kelapa depan umah nie...
dapat air n isinya sekali..

hehehe..ibu da mula masak agar2 atas dapur..
campakkan daun pandan yang telah disimpul...
letak gula 2senduk...
agak2 da mendidih..masukkan air kelapa..
aku da prepare loyang and dah letakkan isi kelapa dalam loyang...

So, ibu pun tuangkan dalam loyang..
xsabar tunggu sejuk..Hujan lebat pulak tu kat luar...
Memang kena la..makan sejuk2 jeli kelapa nie...

Ini lah hasilnya....Like blue in da sky..
AKu yang gatal nak letak kaler biru..heheeh
chantekkk kan..






Semalam nya..saya buat apam mini a.k.a apam polka dot...
google2 resepi...
nasib baik menjadi..
kalau xjadi mengamok la ibu saya...
sebab saya mengkucar-kacirkan dapur dye..
hehehe..gunakan segala ape yg ade kt dapur tu...
nasib resepi dye simple je..
cume kena beli susu cair je...

Ok lah..ini lah hasilnya....



Saya suka combination colour di bawah...sangat chantekkk!!!!!




Nak resepi apam mini nie...
Kalau rasa nak try buat....silakan lah...Pasti sedap!!!

Bahan-bahannya:

3biji telur
275gm tepung gandum
220gm gula halus
150ml susu cair/susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu esen vanilla
filing secukunpnya (saya guna inti chocolate,terpulang la pada anda samada nak guna jem blueberry,strawberry or peanut butter..semua bole)
Pewarna ikut suka...

Cara membuatnya:
1. Masukkan telur & gula,pukul sampai kembang
2.Masukkan tepung, susu segar,baking powder.
3.Masukkan esen vanilla & ovallete.
4.Masukkan susu cair
5.Kalau nak guna pewarna..boleh bahagikan adunan kepada beberapa bahagian..
6. Masukkan dalam piping bag..
7. Kukus selama 10-15 minit...dengan api sederhana..

Mudah bukan!!!!..
Semoga berjaya..... :-)





Wah!!! Miss IRINE NADIA buat giveaway la..!!!!
Saya dah la jarang2 join giveaway....sebab nye sll xbernasib baik..
tapi kali nie...saya bersemangat gilerr (sampai gilerr u) nak join GA nie sebabnye
gift dye sgt MENARIK,TERTARIK ,kau memang DA BOOM!!!!

Oklah!!!, mari saya ceritakan sebab ape Produk MIRACLE TAB EX nie memang terbaik,.. bukan sahaja keberkesanan dari testimoni2 yang Miss Irine post dkt fb,blog n twitter BELIAU...
Malah.....Miracle Tab EX tu sendiri punya maksud disebaliknya...

M- Must try it!!!
I- Its because can
R- Reduce wrinkles, tighten skin,
A- Achieve glowing & youthful skin,
C- Contains 3 main product which are Tab Ex, Tab Soap, & HD Glow Essence
L- Luminous complexion that glows from within.
E- Eliminate acne, scars, wrinkles, cellulite,stretch marks and many more..

T- Tab EX is a comprehensive answer to ultimate skin care,
A- Also aid in the treatment of various skin diseases or skin conditions, prevention and treatment of scarring,
B- Boost immune system and treat skin disease such as leprosy, ringworm, scabies, ringworm and warts,

So, amacam..Jelas & Nyata kan benefit-benefit yang diberikan...banyak maksud-maksud tersirat disebalik perkataan MIRACLE TAB nie yea....

Saya juga da order product nie dr Miss Irine..
Hope skin saya akan bertambah2 bersih & berseri...


Akhir kata, serangkap pantun dari Tuan Kedaung Punya Blog...heheeh
"TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI, TUAH CIK YANI, HANYA MISS IRINE NADIA YANG TAU"....
heheheehe



hye bloggerz semua..!!!

hari ini nak kongsikan 1 story...hehehee

ade byk Preloved Item untuk di let go...
hehehe....bole ushar2 kalau nak tengok & beli...

Semua lawa2 & murah2 taw...rugi sapa tak jenguk taw...

and xlupa juga ade Homemade Chocolate...
bole try tengok...ushar, order and beli..
hehehehe....
Link
Jom..jom Ushar DI SINI!!!!!

SEMENTARA STOK MASIH ADA YEA...!!!!


Wah...chantek freebies nie...Thanx Cik Lyssa...
kalau nak freebies mcm nie..ikutlah tutorial Cik Lyssa di blognyer yea..ni link nye http://www.lyssasecret.com/2011/10/tutorial-letak-perkataan.html

sePanjang hari nie...Saya duk touch up blog jew..
Nk tukar header blog xlepas2 lagi coz adobe photoshop saya masih belum boleh digunakan lagi..
Masih menunggu Dr. Adobe menginstallkan and memberi nyawa pada Adobe Photoshop saya agar saya boleh menggunakannya seperti biasa...

Berbanyak terima kasih sekali lagi pada Cik Lyssa coz memberi banyak tutorial kepada blogger2 seperti saya yang xtahu nak menchantekkan blog..hehehe

and kepada blogger2 di luar sana..rajin2 lah singgah blog saya yea..
drop comment or something else...
Mana tahu bole mengeratkan lagi silaturrahim sesama kita...
...heheh

Sekian sahaja utk entry hari ini...





Assalamualaikum guyz n ladies sekalian...
Tetibe hari ni bukak blog n bru terbaca msj dr Mr Khai....Tuan Blog ni invite aku join segmen dye...nasib baik belom smpai tarikh tutup lagi..so sempat la aku mengomen blog Mr Khai ni yea...
heheh....aku da la jrg join2 contest or segmen nie..prnh join skali je dlu..lame daa....itu pun xbernasib baik..hehehe...tu yg malas nk join...

Ok la..1st of all,sy nak komen blog Mr Khai nie yea...
Kalau ikut pada pemerhatian saya, blog Beliau look really nice...
sebab apa/...jeng..jeng..jeng...
sebabnya Beliau guna warna orange...orange is my favourite colour ok!!>...
xpercaya bole tgk blog nie yanieluvislam.blogspot.com
kan..kan...percaya x..saya mmg suka giler kaler oren...

then, blog Beliau look very simple..xserabut bagai mcm blog saya...
(biasa lah blog perempuan..semua bende dye nk tmpal kt blog tu) heheeh...
and the most important thing...kat blog Beliau nie...kebanyakan entry semua pasal update latest news....Cthnye mcm Anugerah Skrin, Keputusan Bola Sepak, MaharajaLawak Mega..Latest News kan tu guyz...heehehe...

Ok la..macam dah meleret-leret sgt je komen aku nie..
Marah plk Mr Khai nnti...
tp segala ape yg aku tulis nie sesungguhnya lahir dari hati yg luhur & ikhlas ye....

Opsss...Lupa nk bagitau..Tarikh Tutup Segmen nie adalah pada 20-11-2011
diulangi sekali lagi 20-11-2011 (Ahad)..
Cepat2 sementara stok masih ada..
ea..silap..silap..Cepat2 sebelum terlambat...(hahaahah)...
da mcm jual barang la plk....

Selamat Malam yea semua...
Semoga saya mimpi saya menang segmen nie..
heheheeh




Hye semua...
sory la blog yea..lame xupdate entry baru....
byk sebenarnye yg ada dlm pikiran nie..
tapi bila da duduk dpn laptop nie..
tangan jadi kaku nak menaip...xtaw kenapa...

Mood unhappy sekarang....xtaw nak luahkan macam mana...
cuma blog la medium untuk aku cerita...
sapa2 yang tak suka baca..
bole leave page nie ok...

Now i single back...
ingat aku suka ke jadi macam nie..
Rasa diri nie bodoh sangat2...

Kenapa lelaki kalau dah xsuka, mula la buat perangai...cakap benda2 yang menyakitkan hati..alasan dah beribu di beri...
contohnya "Awak ni baik,pandai,cantik..saya rasa saya xlayak untuk awak"
wat the fish kan ayat macam nie...
Masa belum couple, bukan main manis lagi ayat....
Itu lah lelaki...Ego terlalu tinggi...

Kadang-kadang aku rasa serik sangat nak bercinta dan xnak bercinta langsung
Pintu hati ni rasa macam dah tertutup je..
Mungkin belum masanya Allah berikan Jodoh untuk aku..
Sabarlah wahai hati...

So,mood sekarang dengar lagu2 macam nie la....

Percintaa Ini- Ezad

Masih terbayang di ruangan mataku
Saat indah bersamamu dulu
Masihku ingat janji manismu
Bertakhta di hatiku
Oo oo oo

Di kala itu engkau lah bintang
Menyuluh malam yang kegelapan
Tetapi kini tiada lagi
Tinggal aku sendiri
http://liriklagu.biz
Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan

Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu

Sia–sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata

Oo oo oo

Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan

Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu

Sia–sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncaknya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata

Oo oo oo


video



Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja





Salam AidilAdha semua..

lama xtulis blog kn...ermm...kdg2 byk benda bemain kt kepala tp tang nk luahkan tu la..adoyaii malehh...

juz wanna 2 share yg saya da pandai drive kete..hehe..best2...

skrg ni..tiap ari pegi balik keje drive sendiri..syiokk weyh....
pasni panjang la kaki aku yea..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...