Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers


Hari ini, saya berjaya buat lagi 1 resepi..nak taw saya masak ape hari nie???
Pagi tadi ibu n ayah keluar..so mereka tinggalkan saya untuk suruh saya masak menu tengahari..
dah biasa da..kalau weekend2 nie..
mmg tugas nya BASUH BAJU,JEMUR BAJU,CUCI PINGGAN YANG BERLAMBAK KT SINKI, SAPU HALL, & MEMASAK..

but,saya xkisah...
saya suka buat kerja rumah..
tapi..ikut mood la..hehehe
hari nie saya tersangat lah rajin...
So,pagi2 ibu dah siapkan Nasi Beriani & Dalca Daging...
So,ibu pesan kalau nak masak ayam masak merah,
just keluarkan dalam icebox tu je..

So,saya ape lagi...keluarkan ayam..
Mula start bilas baju.,jemur....
Tengok dalam peti ais ade sayur ape..
Duk google2 dalam tenet..
Yesss!!! dapat...Acar Lobak + Timun..
hehehe..
Start potong2,hiris2...
Jam dah menunjukkan pukul 11.30am..
Baju dalam mesin lagi..
Mula bersihkan ayam..Gaulkan dengan kunyit & garam...
Panaskan minyak,goreng separuh masak...
Then,hiris lobak & timun secara memanjang...
Hiris bawang merah & cili merah..,
Gaulkan kesemuanya dalam mangkuk..
Letakkan secubit garam & 1sudu besar gula..
n lastly perahkan limau nipis dalam 1biji...kalau xnak guna limau nipis boleh gantikan dengan cuka....but i don't like cuka!!! huhuhu

Ok..tengok ayam dalam kuali..
Wah..wanginya bau dye...
balik-balikkan guna sudip..
then angkat...
Fuhh!!!lap peluh jap..takut menitis dalam masakan..heheehehe

Acar yang dah siap tadi kena simpan dlm freeze selama 1/2 jam...
baru mantoopppp..

Ok..mulakan menumis ayam masak merah...
MasukKan bawang merah,bawang putih, halia yg telah dihiris..
Lepas naik bau,campakkan bunga cengkih,kulit kayu manis & bunga lawang...
Pastu baru masukkan cili kisar....
Aku ni masak main campak2 je..heheehe

Ok..tunggu sampai garing sikit cili tu..
then baru masukkan garam,gula sikit,susu cair sikit,sos tiram n sos cili..
lastly baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi...
perghh...memang terangkat la...

Jam da menunjukkan pukul 12..lincah2 bilas baju,masukkan dalam mesin pengering...
dan siap..
Masa untuk menjemur..
Oh no..panas terik gilerr...kena lincah2 jemur nie..
hehehee,,,..
Ok...da siap jemur semua baju..agak2 dlm 3baldi kot...
Sapu hall plk....then duk on9 lagi..
hehehe....

At last....siap semuanya b4 my mom & my dad balik...
Rasa seronok sangat...

Penat memang penat..tapi puas giler dapat siapkan semuanya...

Petang pula..terasa nak buat jelly kelapa...
suh adik panjat pokok kelapa depan umah nie...
dapat air n isinya sekali..

hehehe..ibu da mula masak agar2 atas dapur..
campakkan daun pandan yang telah disimpul...
letak gula 2senduk...
agak2 da mendidih..masukkan air kelapa..
aku da prepare loyang and dah letakkan isi kelapa dalam loyang...

So, ibu pun tuangkan dalam loyang..
xsabar tunggu sejuk..Hujan lebat pulak tu kat luar...
Memang kena la..makan sejuk2 jeli kelapa nie...

Ini lah hasilnya....Like blue in da sky..
AKu yang gatal nak letak kaler biru..heheeh
chantekkk kan..






Semalam nya..saya buat apam mini a.k.a apam polka dot...
google2 resepi...
nasib baik menjadi..
kalau xjadi mengamok la ibu saya...
sebab saya mengkucar-kacirkan dapur dye..
hehehe..gunakan segala ape yg ade kt dapur tu...
nasib resepi dye simple je..
cume kena beli susu cair je...

Ok lah..ini lah hasilnya....



Saya suka combination colour di bawah...sangat chantekkk!!!!!




Nak resepi apam mini nie...
Kalau rasa nak try buat....silakan lah...Pasti sedap!!!

Bahan-bahannya:

3biji telur
275gm tepung gandum
220gm gula halus
150ml susu cair/susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu esen vanilla
filing secukunpnya (saya guna inti chocolate,terpulang la pada anda samada nak guna jem blueberry,strawberry or peanut butter..semua bole)
Pewarna ikut suka...

Cara membuatnya:
1. Masukkan telur & gula,pukul sampai kembang
2.Masukkan tepung, susu segar,baking powder.
3.Masukkan esen vanilla & ovallete.
4.Masukkan susu cair
5.Kalau nak guna pewarna..boleh bahagikan adunan kepada beberapa bahagian..
6. Masukkan dalam piping bag..
7. Kukus selama 10-15 minit...dengan api sederhana..

Mudah bukan!!!!..
Semoga berjaya..... :-)

0 loVe this entRy:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...