Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers

Seperti yang dijanjikan..walaupun lewat untuk aku publishkan entry ini..maaf yea...
tapi aku gigih juga nak share ilmu and membantu korang berkenaan pendrive nie..

Korang semua kenal pendrive x?? heheh..
tu seperti picture kata atas tu..
Kadang-kadang orang gelar dia thumb drive...tapi sama je...

Apa korang buat kalau korang punya pendrive yang penuh dengan dokumen2 and folder penting dalam tu tetibe diserang virus and semua folder korang jadi shortcut...
Semua file hilang terus...

Mesti rasa cuak and nak nangis macam aku kan...
Ok..jumaat hari tu..pendrive aku telah diserang oleh virus RECYCLER...
giler kuat virus nie..dia makan semua file penting aku..
album gambar paling banyak dalam pendrive nie..

Lantas...aku terus contact kawan aku tyme belajar satu Uni dulu..
and tanya dia macam mana nak solve problem nie...
Alhamdulillah..dia bagi aku caranya..and Ajar aku camne nak restore semua dokumen tu balik...
Thank IJAT......Jasamuku kenang...

Ok...kalau pendrive korang kena serang dengan virus and telah memakan semua file2 penting korang...
JANGAN RISAU..
DON'T PANIC...sebabnya file2 korang tu hanya disembunyikan oleh virus tu je...
pandai kan virus tu nak bagi korang cuak..

Firstly:

Ikut arahan di bawah..(before tu,korang backup dulu sume isi dalam pendrive korang tu taw..in case apa-apa jadi kan...)
korang taip kod ini

1.) Start >All Program>Accessories> Command Prompt>  and type your pendrive path , I assume your pendrive is G.
(korang check kat My Computer, tengok apa path pendrive korang, kalau G, tapi G, kalau H, taip H, kalau J taip J..faham x??)

2.) Enter this command : attrib -h -r -s /s /d g:\*.*

ok..ikut macam kat atas nie yea....pastu ENTER

Done.. :)

settle problem..korang pergi check balik pendrive korang....mesti ada balik semua folder2 tu..Jahat taw virus nie...degil ea..main sorok2 kan folder orang pulak...nak kena nie..

Sampai sini dulu la yea


SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN!!!
SEMOGA BERJAYA>...



2 loVe this entRy:

ANNA MARIANA said...

boleh tolong saya..
http://annamariana1989.blogspot.com/2013/03/dokumen-dalam-pendrive-hilang.html

Elyani Rosli said...

kalau pendrive saya nie..
foldernye still ada cuma dlm bentuk shortcut.
so...sy follow je instruction ats nie..
Alhamdulillah...berhasil...


Macam case awk ni,
folder semua hilang terus ea..
Terdelete ke?
Dah try buat tutorial ni xz?
memang xbole juga yea?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...