Bersama Selamanya..

Daisypath Anniversary tickers

Our Little Caliph

Lilypie Fourth Birthday tickers

2nd caliph

Lilypie Third Birthday tickers




Haluuu semua....hehhe..hari ni nak update entry pasal baking membaking kek...

Last friday night, aku ushar2 resepi kat blog...tetibe terjumpa resepi kek karamel choc moist kat blog Kak Ana Suzana...tengok picture kek tu..Ya Allah...terliur meyh....terus tengok bahan-bahan nye..mudah je...so ape lagi..terus beli bahan2 yang xade kt dapur tu..Malam Jumaat tu bermula la misi kelentang kelentung di dapur..heheeh....

Resepi nye cukup mudah..lepas tu Kak Ana ajar step by step plk tu...
lagi la aku suka..
memang aku selalu check in blog kak ana ni..
ushar resepi best2...and paling best dye ajar step by step.,...
Baru paham..heheheh

Jom Check dis out the resepi...

BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang

STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau.. pandai2 korang le senget2kan loyang tu time masak kasi karamel tu tak selonggok kat tgh2 aje.. dah siap ketepikan..

STEP 3:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur


STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
aku kukus karamel tu dalam 1/2 jam gitu...


****sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST

BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend (aku blend sekejap)

CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk

~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi

~ aku ikut kak ana..kukus kek tu selama 1jam - 1jam setengah gitu,...

~ dah masak,biar kek sejuk atau hingga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan.. ewahhh.. hehehe

inilah hasil kek yang aku buat:






aku guna pengukus nie je...



So..apa tunggu lagi kawan2..jom try....

0 loVe this entRy:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...